skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Drømmen om Norge 3_1_banner NY
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Drømmen om Norge Sist oppdatert 11:40
Nettansvarlig:

 

Hvem er hvem

Hvem er hvem i historien om Norge fra drømmen ble skapt til hundreårsjubileet? Her finner du en oversikt over de viktigste personene i denne historien sammen med lenker for mer stoff om den enkelte.

Publisert 06.12.2004 13:32. Oppdatert 10.02.2005 14:54.
Foreløpig er det bare lagt inn et begrenset antall navn, men det er allerede så mange at de ikke kan ligge i én artikkel. Nederst her finner du derfor lenker til 4 ulike kategorier personer, fordelt på tema. De 4 gruppene er litteratur, musikk, billedkunst og kultur- og samfunnsliv.

Antallet personer i denne Hvem er hvem-oversikten vil vokse fram til sendestart 20. februar, og fortsette å vokse de 12 ukene serien går. Ved siden av å finne korte biografiske profiler, vil du finne lenker til intervjuene med fageksperter til serien der de omtaler den aktuelle personen.

Her er noen aktuelle navn til de første episodene:

Ole Bull


Ole Bull (1810–80) ble født i Bergen. Han blir regnet som en av 1800-tallets største fiolinister i verden. Man kan godt si han var den første nordmann som ble verdensberømt, etter at vi hadde vært 400 år under Danmark.
Les mer om Ole Bull

Camilla Collett


Camilla Collett (1813-95) var norsk forfatter og kvinnesaksforkjemper. Hennes pikenavn var Wergeland og hennes bror var Henrik Wergeland, men Camilla Collett huskes for det hun selv gjorde. Ikke minst for romanen "Amtmandens Døttre".
Les mer om Camilla Collett

Henrik Ibsen


Henrik Ibsen (1828-1906) var norsk forfatter, og en av verdens mest kjente og spilte dramatikere. Ingen nordisk forfatter har hatt en slik innflytelse på åndslivet verden over som Ibsen.
Les mer om Henrik Ibsen

Arne Garborg


Arne Garborg (1851 – 1924) var forfatter, og skrev på landsmål og ble helt sentral i å føre Ivar Aasens prosjekt videre. "Garborg skapte landsmålet som litterært språk," for å sitere Edvard Hoem.
Les mer om Arne Garborg

Edvard Grieg


Edvard Grieg (1843–1907) ble født i Bergen. Grieg er den betydeligste og mest kjente av de norske komponistene, ikke minst for sin klavermusikk og sine sanger.
Les mer om Edvard Grieg

Edvard Munch


Edvard Munch (1863–1944) ble født i Løten. Munch er uten sammenlikning Norges internasjonalt mest kjente maler og grafiker. Da "Skrik" ble stjålet i 2004 ble det i internasjonale medier kalt verdens mest kjente bilde.
Les mer om Edvard Munch

Ivar Aasen


Ivar Aasen (1813-96) ble født i Ørsta. Aasen er kjent som nynorskens far. Han forsket på norske dialekter fra 1837, og hans arbeider dannet fundamentet for det han kalte landsmaal. Aasen så oppbyggingen av et norsk skriftspråk som en langsiktig nasjonal oppgave.
Les mer om Ivar Aasen

Du finner flere personer sortert utfra tema-kategori:

Hvem er hvem litteratur

Klikk her for litteratur

Hvem er hvem musikk

Klikk her for musikk

Hvem er hvem billedkunst

Klikk her for billedkunst

Hvem er hvem kultur- og samfunnsliv

Klikk her for kultur- og samfunnsliv

LENKER

 
Hundreårsmarkeringen
MER OM NORGE 2005

Intervjuene

Se alle intervjuene med fagekspertene.

For skolene

Oppgaver fra Drømmen om Norge til bruk i skolen. ALLE PROGRAMMENE HVEM ER HVEM
10 SISTE DRØMMEN OM NORGE
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no