OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Det gåtefulle Kina

Her er du: NRK > Programmer > TV-arkiv > Det gåtefulle Kina

Oppdatert 16.12.2001 14:39

 

NRK 1 søndag 16. desember kl. 19.45

2. program: Dragen lever

Publisert 28.11.2001 15:44 - Oppdatert 16.12.2001 14:39

Om ettermiddagen kommer mange mennesker til Den himmelske freds plass i Beijing for å sende opp drager. For noen er dragekunsten en stor utfordring - det gjelder å få den lengste dragen opp i lufta. Dragen er fra gammelt av keiserens beskyttende symbol, og dragemotivet går også igjen mange steder i gatebildet, ved inngangen til hoteller, restauranter og forretninger. I tradisjonelle restauranter finnes ofte et symbol på veggen - Dragen og Fugl Fønix - Long og Feng. Brudeparet skal stå under dette symbolet, som bringer lykke til ekteskapet.

Det finnes en kinesisk legende om den gamle mannen Ye, som likte drager så godt at hele huset hans var fullt av drager. Den virkelige himmeldragen fikk høre om Ye, og en natt kom den på besøk. Men da ble Ye livredd. Han hadde ikke forstått hvordan en ekte drage er. Denne historien er grunnlaget for et vanlig ordtak i Kina: “Ye liker drager”. Det brukes om mennesker som sier de liker noe, men kanskje ikke helt forstår hva det innebærer. Ikke minst om unge kineseres fascinasjon for vestlige produkter, moter og ideer.

Dragens kraft gjenfinnes i kinesiske apoteker i form av Long gu - dragebein - eller Long shi - dragestein. Dette er biter av fossile skjelettdeler av bl.a. dinosaurer. Slike rester har vært kjent i Kina i lang tid og er blitt oppfattet som dragebein. Det kinesiske ordet for dinosaur - Kong Long - betyr “fryktelig drage”.

Berggrunnen i Kina omfatter store områder fra dinosaurenes tidsalder, og noen av de underligste kjente dinosaurer er funnet i Kina. Den største av dem - Mamenchisaurus - ble 25-30 meter lang med en ekstremt lang hals - mer enn halvparten av kroppslengden inkludert en lang og slank hale. Den lengste halsen som er kjent fra noe dyr.
Skjelettdeler av et stort individ tyder på at halsen kunen bli minst 17 meter lang. Stort nærmere en drage er det vel vanskelig å komme.

Modell av fjærkledd dinosaur - kan sees i utstillingen på Tøyen i Oslo.
I de siste få årene er det funnet flere fjærkledde dinosaurer i Kina, og disse funnene er blitt betegnet som århundrets funn på fossilfronten. Blant alle nålevende dyr er det kun fugler som har fjær - dette er fuglenes fremste kjennetegn som skiller dem fra alle andre dyr. Slik har det åpenbart ikke alltid vært. Nå er en hel paradeoppvisning av fossilt fjærkre - både dinosaurer og tidlige fugler - avdekket i samme område i Nordøst-Kina. Disse funnene har beseglet teorien om at fugler stammer fra små rovdinosaurer, en teori som først ble framsatt av den engelske zoologen Thomas Huxley etter det første funnet av den berømte urfuglen i 1860. Selv om dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden, lever noen av dem videre i fugleskikkelse.

Sangfugl i park i Kina
Kinesere har ofte med seg sangfugler når de møtes for å slappe av sammen. Den sterke, vakre fuglesangen flommer ut fra stille bakgårdsrom og parkområder. Den gir ro i sinnet for folk som bor i bymiljøer med intens trafikkstøy. I dag vet vi at det er dinosaurenes nålevende etterkommere som synger. De bærer en stor del av arvemassen til sine dinosaurforfedre i sine kropper. I en viss forstand kan vi si at de er nålevende dinosaurer.
Dragen lever...


 
 
SØK

Newtons nettsider
DET GÅTEFULLE KINA I FJERNSYN
Søndag 9.desember: Sommerfuglen og keiserriket
Søndag 16.desember: Dragen lever
Tirsdag 25.desember: Den opphøyde skjønnheten
Søndag 30.desember: Bambus i brystet
Søndag 6.januar: Himmelhattfjellets hemmelighet
Newton har også innslag om Kina - populærvitenskap for barn og ungdom

DET GÅTEFULLE KINA - PÅ MUSEUM
Et samarbeidsprosjekt mellom NRK1 og Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage. Stor utstilling på Tøyen i Oslo åpner søndag 2. desember!

DET GÅTEFULLE KINA I RADIO
Temasendinger i Verdt å vite, NRK P2
Fredag 14.12 kl.12.03: Tema silke
Fredag 21.12 kl.12.03: Ris og soya, julegrøten i større perspektiv
Fredag 28.12 kl.12.03: Hvit og vakker, om Østens ville vekster
I tillegg vil de daglige sendingene jevnlig inneholde Kina-stoff.

10 SISTE DET GÅTEFULLE KINA
28.11.2001 15:44
2. program: Dragen lever

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 19:10