OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Det gåtefulle Kina

Her er du: NRK > Programmer > TV-arkiv > Det gåtefulle Kina

Oppdatert 16.12.2001 14:39

 

NRK1 fra søndag 9. desember kl. 19.45

- bak politikken og mytene

I denne programserien går vi bak storpolitikken, mytene og forestillingene og åpner opp det ekte og gåtefulle Kina. Programserien tar for seg kulturhistorie, natur og folkeliv. Det gåtefulle Kina er et samarbeidsprosjekt med Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Der er det bygd opp en stor Kina-utstilling med tematikk knyttet nært opp mot dokumentarserien.

NRK 1 søndag 9. desember kl. 19.45

1. program: Sommerfuglen og keiserriket

Det løper en tråd av silke gjennom Kinas lange historie. I tusener av år ble silke bare laget i Kina, og den som røpet hemmeligheten utenfor keiserriket ble straffet med døden. Bak hemmeligheten skjulte det seg et insekt, nemlig en sommerfugl, som har bidratt sterkt til utviklingen av et stort og mektig rike. Det er larvene til silkespinneren som produserer silketråden. I dag er silkespinneren utelukkende et husdyr, ute av stand til å overleve fritt i naturen. Det er som en skjebnepakt mellom sommerfuglen og keiserriket.

NRK 1 søndag 16. desember kl. 19.45

Drageutsmykning fra Den forbudte By
Drageutsmykning fra Den forbudte By

2. program: Dragen lever

Gjennom årtusener var dragen den kinesiske keiserens beskyttende dyr, og fortsatt har dragen en framtredende plass i kinesiske kultur. Fra gammelt av har folk funnet rester av fossile kjempeknokler i berggrunnen, og det har utvilsomt stimulert troen på virkelige drager. På kinesiske apotek kan man kjøpe ”dragestein”, som er biter av fossile skjelettdeler og betraktet som kraftfull medisin. I Kina har man også funnet den dinosauren som mer enn noen annen
framstår som en virkelig drage, med den lengste kjente halsen i dyreriket til alle tider – opptil 17 meter. I de siste årene er det gjort sensasjonelle funn av flere forskjellige fjærkledde dinosaurer i Kina. De har beseglet fuglenes utviklingshistorie og de enestående fossilene presenteres her for første gang grundig på fjernsyn i den vestlige verden.


NRK1 tirsdag 25/12 (1. juledag) kl. 21.25

Lotusblomst
Lotusblomst

3. program: Den opphøyde skjønnheten

Når den vakre lotusblomsten hever seg opp fra mudderet i dammer og sumper, er det et vakkert symbol på en kinesisk dyd - det rene og høyverdige, enkle livet på den kinesiske landsbygda. Et botanisk forbilde for menneskene, som også kan heve seg opp fra de enkleste kår og leve et rent og vakkert liv uten store materielle verdier. I den kinesiske kulturen ligger en dyp erkjennelse av at rikdom er mer enn penger og at penger også kan være et onde. Med utgangspunkt i lotusblomsten tar vi del i livet på rismarkene og i lotusdammene.

NRK1 søndag 30. desember kl. 19.45

Panda spiser bambus
Panda spiser bambus

4. program: Bambus i brystet

I Kina er bambus en svært nyttig og høyt verdsatt plante,for eksempel av pandaen, som ikke spiser annet. Men bambus brukes også av mennesker også til alt fra grove og sterke bygningsmaterialer, vannrenner og vannhjul til møbler, paneler, redskaper, kurver, brett, matter og spisepinner. Et eventyrlig mangfold av husgeråd og praktiske hjelpemidler. På markeder i det sentrale Kina kan man for eksempel se barnevogner der alt, inkludert hjulene, er laget av bambus. Ikke bare gir bambusen det meste man trenger til livets opphold. Den er også et forbilde for menneskene. Rank og ukuelig, nesten umulig å knekke. Tvinges den til å bøye seg, reiser den seg raskt opp igjen. I storbyene er det ofte bambus som brukes til stillas når nye høybygg oppføres. Bambus kan man stole på. Et kjent kinesisk ordtak - “Bambus i brystet” – brukes gjerne om mennesker man kan stole på eller når man lover at noe er helt sikkert.

NRK1 søndag 6. januar kl. 19.40

Himmelhattfjellet
Himmelhattfjellet

5. program: Himmelhattfjellets hemmelighet

For mer enn en halv milliard år siden gjennomgikk livet på vår planet en eksplosiv utvikling, som er kjent som den kambriske eksplosjonen. Plutselig myldret det av underlige livsformer, og i berggrunnen i Himmelhattfjellet i Yunnan-provinsen i Kina er dette dyrelivet bevart i en enestående detaljrikdom. I tiden som har gått etter oppdagelsen av lokaliteten på midten av 1980-tallet, har kinesiske forskere også funnet våre egne eldste forfedre – de eldste kjente fisker. De representerer begynnelsen av virveldyrenes utvikling, som også har frambrakt oss selv. Det enestående vindu inn i en fjern fortid som er åpnet i Kina, kan gi oss verdifulle perspektiver på vår egen plass i en større sammenheng. I den dype tiden er vår plass svært beskjeden.


 
 
SØK

Newtons nettsider
DET GÅTEFULLE KINA I FJERNSYN
Søndag 9.desember: Sommerfuglen og keiserriket
Søndag 16.desember: Dragen lever
Tirsdag 25.desember: Den opphøyde skjønnheten
Søndag 30.desember: Bambus i brystet
Søndag 6.januar: Himmelhattfjellets hemmelighet
Newton har også innslag om Kina - populærvitenskap for barn og ungdom

DET GÅTEFULLE KINA - PÅ MUSEUM
Et samarbeidsprosjekt mellom NRK1 og Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage. Stor utstilling på Tøyen i Oslo åpner søndag 2. desember!

DET GÅTEFULLE KINA I RADIO
Temasendinger i Verdt å vite, NRK P2
Fredag 14.12 kl.12.03: Tema silke
Fredag 21.12 kl.12.03: Ris og soya, julegrøten i større perspektiv
Fredag 28.12 kl.12.03: Hvit og vakker, om Østens ville vekster
I tillegg vil de daglige sendingene jevnlig inneholde Kina-stoff.

10 SISTE DET GÅTEFULLE KINA
28.11.2001 15:44
2. program: Dragen lever

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 21:44