skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Brigaden_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Brigaden
Brigaden - erik
Brigaden-bernt
Brigaden-trond
Brigaden-morten
Brigaden-ivar
Brigaden-herman
Brigaden-andrea
Brigaden-oddvar
Brigaden-per
Brigaden-ines
 
 

Brigaden

I Brigaden følger vi et røykdykkerlag ved en brannstasjon gjennom 26 episoder. Det er en realistisk og intens beretning om en gruppe personer som redder liv ved å sette seg selv i fare, om vennskap og fellesskap, men også om svik og indre og ytre spenninger.

Publisert 21.10.2002 13:14. Oppdatert 28.10.2002 14:58.
Brannfolkene i Brigade B-01 har en jobb som er svært krevende både fysisk og psykisk, og utsettes for påkjenninger som ligger på grensen av det man kan klare. De stiller alltid opp – samtidig som de hele tiden spør seg om de kunne ha gjort mer, især når liv står på spill. Hva er drivkraften til mennesker som utsetter seg for slike belastninger?

Mannskapet har også et privatliv, men jobben setter forhold og familieliv på harde prøver. Spenninger finnes også i relasjonene mannskapet i mellom, og ikke minst ulmer en maktkamp mellom Brigaden og ledelsen ved brannstasjonen, som prøver å få sterkere kontroll over det ukonvensjonelle røykdykkerlaget.

Hovedskikkelsen i serien er Trond (Håkon Ramstad), som nyter stor respekt fra kollegene for sin dyktighet og idealistiske innstilling til jobben. Likevel kjenner han seg utbrent og utilstrekkelig. Han sliter også i forholdet til samboeren Connie (Ines Prange), som føler at hun kommer i annen rekke og tenker på å forlate ham.

I tillegg er følgende skikkelser blant de sentrale i serien: Den sindige Herman (Anders Mordal), den kjekke og kvinnesky Oddvar (Duc Paul Mai-The), den ambisiøse og korrekte Per (Hallvard Holmen), machomannen Bernt (Åsmund-Brede Eike) og den lojale og familiekjære Erik (Erik Kirkman). Den tøffe og tiltrekkende Andrea (Line Verndal) er Brigadens eneste kvinnelige røykdykker. Morten (Gerald Pettersen) er grinebiteren og intrigemakeren på laget, mens Ivar (Sajid Malik) er ung og uerfaren, men desto mer oppslukt av jobben. Tønder (John Sigurd Kristensen) er den kontrollerende og formalistiske sjefen på brannstasjonen.

Første episode


Det er et tett samhold mellom gutta i Brigade B-01. Torstein er en uortodoks brannmester som må ta mye kritikk fra ledelsen, men brannfolkene har stor respekt for ham og lederstilen hans. Det er i utgangspunktet ni gutter på laget, men i kveld møter Torstein røykdykkeren Andrea som har mast på brigadesjefen om å få en plass på B-01.

Trond er røykdykkerleder og som de andre kommer han på god fot med sjefen Torstein. Men det viser seg snart at Torstein har et litt for godt forhold til Tronds samboer, Connie. Connie og Trond har vært sammen i mange år, og hun føler at han ikke ser henne lenger. Derfor er hun kanskje et lett offer for Torsteins røffe sjarm…

Connies og Tronds niese skal døpes i kveldens episode, men en lykkelig begivenhet snus til tragedie når det bryter ut brann i kirken. En liten gutt meldes savnet, og både Torstein og Trond går inn for å prøve å finne ham. Resultatet blir skjebnesvangert for B-01.

Les mer om persongalleriet ved å klikke deg inn på lenken nederst på siden.

Samarbeid med brannvesenet


For teamet bak ”Brigaden” har en troverdig fremstilling vært en ledetråd i arbeidet med serien, og fortellerstilen ligger opp mot det dokumentariske. Et nært samarbeid med Oslo Brann- og Redningsetat, og spesielt Briskeby Brannstasjon der store deler av serien er innspilt, har vært uvurderlig i denne prosessen. Skuespillerne har engasjert seg sterkt i prosjektet, og har satt seg inn i brannfolkenes hverdag ved å tilbringe mye tid på brannstasjonen. De har deltatt i praten i garderoben og pauserommet, gått vakter og rykket ut som vanlige mannskaper.

Arbeidet med å finne skuespillerne har vært en lang prosess der man har vært ute etter helt bestemte uttrykk og kvaliteter. Rollene er i hovedsak besatt av karakterskuespillere som har vært lite brukt i tv-sammenheng. I tillegg medvirker ekte brannfolk som statister.

Produksjonsselskapet Maipo, som laget ”Elling”, har produsert manuskriptene på oppdrag fra NRK Drama. Erik Poppe, som har utformet seriens visuelle språk og regissert de fire første episodene, er blant annet kjent for kritikersuksessen ”Schpaa”.

Egenproduksjon fra NRK Drama


Manuskript: MAIPO Film & TV-produksjon
Regi: Erik Poppe, Berit Nesheim, Christian Brym og Tor Tørstad
Prosjektleder: folke.gravklev@nrk.no, 23 04 53 67/41 61 82 66
I rollene bl.a. Håkon Ramstad, Ines Prange, Anders Mordal, Duc Mai-The, Hallvard Holmen, Åsmund Brede Eike, Erik Kirkman, Gerald Pettersen, Line Verndal, Sajid Malik, John Sigurd Kristensen, Hans Rønningen og Marianne Mørk Larsen
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364


 
Quiz
skrivebord_promo
 
Brannmannskalender 2003
5 SISTE BRIGADEN
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no