skillePodkasting dobbeltskille_slutt
Bokprogrammet 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Bokprogrammet Sist oppdatert 13:44
 
Hans Olavs dagbok:

Når hovedpersonen dør...

Overskriften for høstens andre bokprogram, "Gamle kriger, nye historier", fødtes ut av at vi på oversikten over høstens faglitterære utgivelser fant det paradoks at jo lenger tid som går, desto større kunnskap påberoper man seg om forgagne kriger.

Publisert 04.09.2006 16:58. Oppdatert 04.09.2006 17:17.
Hans Olav Brenner. Foto: Nils Vik
Den andre verdenskrig tilføres stadig nye aspekter ettersom arkiver åpnes og enkeltpersoner velger å ta bladet fra munnen.

Antony Beevor tok vi med i programmet fordi han har skrevet ny utgave av sin egen bok om den spanske borgerkrigen 20 år etter den første. Putin åpnet for en periode opp russiske arkiver slik at Beevor kunne hente ut vitale opplysninger.

Men vi tenkte at hovedpersonen i dette programmet skulle være den norske krigsveteranen og James Bond-støpningen Sverre Bergh. Han var spion på alliert side i Tyskland under hele andre verdenskrig, og fikk sendt viktige rapporter til London med svensk ambassadepost. Blant overskriftene i Sverre Berghs repertoar er "Smuglet rapport med Quislings fly" og "Overlevde bombingen av Dresden".

Bare timer før flyet vårt letter får jeg beskjed om at Sverre Bergh er gått bort. Foto: NRK
Rett etter Sverre Berghs 85-årsdag ville vi besøke ham hjemme i USA. Han ville gjerne møte oss, selv om han var svak og formen dagsavhengig. All kontakt gikk gjennom forfatter Svein Sæter som fører Berghs memoarer i pennen. Men hva skjer? Bare timer før flyet vårt letter får jeg beskjed fra Svein Sæter om at Sverre Bergh er gått bort. Vi avlyser reisen, og besøker Svein Sæter i Stangvik i stedet. Reportasjen om Sverre Bergh i programmet slutter med et opptak fra urnenedsettelsen hjemme i Norge, og slik sluttes også ringen for mannen med Norges kanskje mest spektakulære spionhistorie.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM DAGBOKA

 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no