skillePodkasting dobbeltskille_slutt
Bokprogrammet 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Bokprogrammet Sist oppdatert 13:44
 
Hans Olav anbefaler:

Howard Zinn: Folkets historie

En historiebok som selger i 1,4 millioner eksemplarer bare i USA er det lett å føle en viss skepsis overfor. Men Howard Zinns alternative historiefortelling er verken lettvint eller illustrasjonsrik.

Publisert 17.01.2006 09:06. Oppdatert 17.02.2006 13:35.
Av Hans Olav Brenner

Howard Zinns "Det Amerikanske Folkets Historie" er en historiebok over det vi i dag kjenner som USA. Boka er på nærmere 700 tettskrevne sider, og denne anbefalingen kunne like gjerne hete '500 år og like forarget'.

Det er historien om de siste 514 årene, fra Columbus til krigen mot terror. Howard Zinns grep er å skrive en historie som griper inn den dårlige samvittigheten til historikere flest. Howard Zinn gjør "de stemmeløse" til sitt hovedanliggende.

Han parkerer presidenter og adelskap på gangen og forteller kvinnenes, fabrikkarbeidernes, afroamerikanernes, indianernes, de fattiges og arbeidernes historie.

Howard Zinn er i dag 83 år gammel, og det er 26 år siden "A People’s History of the United States" kom ut første gang. Han er professor i historie, og han har gitt ut flere bøker med mannen som nylig ble kåret til verdens viktigste intellektuelle mann, Noam Chomsky.

Zinn er tidligere bombeflyger, men med flere tiår bak seg som profilert antikrigsaktivist. Zinn har blitt arrestert ti ganger, senest for et par år siden. Forfatterens eget politiske engasjement er også sterkt synlig i boken. Valget av historier er subjektivt, Zinn inkluderer gjerne poesi og sangtekster for å understreke et poeng og mye av materialet baserer seg på lydbåndopptak han selv har gjort. Alt dette i et forsøk på å levendegjøre gjemte og glemte historier.

Boka gir ikke et fullstendig bilde av USAs historie, men så lenge forfatteren er klar på hva som er utelatt og minner om at elitens historie får vi overalt ellers, er dette en trygg anbefaling.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM BOKANBEFALINGER

 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no