skillePodkasting dobbeltskille_slutt
Bokprogrammet 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Bokprogrammet Sist oppdatert 13:44
 
Hele intervjuet:

Howard Zinn

Howard Zinn har skrevet en fantastisk bok om historien til folkets Amerika, og i intervjuet forklarer han hva boka handler om. Du kan se hele intervjuet på nett-TV, nesten uten redigering.

Publisert 16.01.2006 12:05. Oppdatert 16.05.2006 14:39.
Howard Zinn
I "A peoples history of the United States" er ikke heltene presidenter, høyesterettsdommere, generaler og industrimagnater. Howard Zinn skriver om vanlige folks liv, og da blir svarte borgerrettsforkjempere, fagforeningsorganisatører, kvinnesaksaktivister og antikrigsdemonstranter historiens helter.

Tidlig på 1960-tallet skrev Zinn til Columbia universitet som hadde et muntlig historieprosjekt, fordi han ville at de skulle dra ned og intervjue noen av borgerrettslederne i sørstatene som fikk svarte til å gå og registrere seg, så de kunne stemme. Men universitetet sa de ikke hadde kapasitet til noe sånt.

Universitetets muntlige historieprosjekt var å intervjue viktige personer som eksgeneraler og ekspolitikere før de døde. Derfor begynte Zinn selv å intervjue disse ukjente heltene, og det ble forløperen til "A peoples history …" som kom i 1980.
Howard Zinn sammen med Hans Olav Brenner. Foto: NRK

Nå har boka bare i USA solgt over 1,4 millioner eksemplarer, og den selger mer for hvert år som går. Kanskje skyldes det, som noen av leserne har fortalt Zinn: At boka har forandret deres liv. For den har gitt dem et helt nytt perspektiv på verden – og USA.

Slik har abeidergutten, sønn av jødiske immigranter, som ble fanget av bøker da han først leste Tarzan og så Charles Dickens, åpnet vinduet mot et annet Amerika sett nedenfra. Et folkets Amerika.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM HELE INTERVJUET

 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no