skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Barmeny 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > BarmenY
 
 
SISTE SAKER:
Barmeny er avsluttet.
Spørsmål om denne siden kan rettes til mat@nrk.no

 Skille

Pate

Pateer er for de fleste et udefinerbart begrep. Hva er det egentlig? Lars Barmen forteller deg det!

Publisert 02.01.2001 14:23. Oppdatert 02.01.2001 14:43.

Dag 1:

1 pate ca 10 porsjoner
Deig til patekledning
450 g hvetemel
225 g smør
1 ts salt
1 egg
4-5 ss vann
Ha alt i en mixer og kjør til deigen samler seg til en klump. Pakk den i plast og oppbevar den kaldt.

Krydderblanding til pate:

2 ts sellerisalt
2 ts hvitløkspulver
2 ts malt hvit pepper
2 ts oregano
3 ts salt
Bland alt og oppbevar i en lufttett boks.

Basis oppskrift pate

400 g spekk
200 g svinekjøtt
400 g kjøtt av hovedråvare, vilt, kalv, lam, kylling etc.
evt filet av samme hovedråvare
1 liten kvast rosmarin
2 ss frisk timian
4 ss rødvinseddik
5 ss pistasjnøtter
Fjern alle sener og hinner på kjøttet. Skjær alt i grove terninger bortsett fra fileten, den brunes lett i en stekepanne. Legg alt i en dyp form. Tilsett krydderblandingen, rosmarin, timian og eddiken. Dekk til med plast og la den stå kaldt natten over.

Dag 2:

Kjevle ut deigen til ca 3 mm tykkelse og kle en pateform eller brødform med deigen. Dekk med plast og sett den kaldt.
Kjør det marinerte kjøttet, bortsett fra fileten, på en kjøttkvern med grov skive. Ha blandingen over i mikser og kjør den i 10-15 sekunder. Tilsett pistasier.
Smak til farsen med salt og pepper. Fyll halvparten av farsen i pateformen, legg i fileten, og fyll opp med farse. Brett inn kanten av patedeigen .
Legg et lag med patedeig på toppen, skjær et luftehull på toppen og pynt med resten av deigen. Pensle med et sammenpisket egg og bak i ovn på 150 grader i 1time og 10 minutter. Sjekk temperaturen med et termometer. Det ideelle er 60 grader.
Avkjøl pateen.

Portvingele:

4 pl gelatin
3 dl portvin
Legg gelatin i bløt i kaldt vann. Varm opp portvinen til 70 grader og løs opp gelatin i vinen. Hell geleen opp i luftehullet på pateen til den ikke absorberer mer. Oppbevar pateen og resten av geleen kaldt til neste dag.

Dag 3:

Finhakk resten av portvingeleen og ha den i en skål. Tilsett 2 ss kaldt vann og rør godt om.
Løsne pateen og flytt den over på en skjærefjøl. Skjær 1,5 cm tykke skiver og server på tallerkener med portvingele og evt salat rundt.



Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
OPPSKRIFTER PÅ E-POST
Få e-post hver fredag med smakfulle oppskrifter, gode tips til kjøkkenet og de siste matnyhetene:
SØK ETTER OPPSKRIFTER
Skriv inn en ingrediens, navn på retten eller kokk for å søke blant oppskriftene våre:
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no