OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK 514x14 pxl.

Her er du: NRK > Programmer > TV-arkiv > Antikviteter og snurrepiperier

Oppdatert 17.12.2002 09:42

Antikviteter &
snurrepiperier
NRK Hordaland
Postboks 7777
5020 BERGEN

 

Hallingrype

Publisert 16.12.2002 14:40



Dette trenger du bland annet til denne oppskriften
Fire ryper til fire porsjoner

Sausen:
Bein fra rypene
15 g smør
4 dl vann
5 einebær
½ ts timian
4 dl kremfløte
2 ss rognebærgelé
salt og nymalt pepper

Frikadellene
Kjøtt fra rypelårene, hjerter og lever
(til sammen 200 g)
100 g medisterdeig
50 g spekk
1 ts salt
½ ts timian
1 egg
1 dl kremfløte
2 ts potetmel
nymalt pepper
20 g smør til steking

Slik deler du rypene

Skjær lårene fra rypeskroget.
Kutt langs brystbenet og skjør løs brystene.
Oppbevar dem dekket med plast i kjøleskapet.
Skrap kjøttet fra lårene.
Renskrap resten av skroget for kjøtt.

Forberedelser

Flå rypene, ta ut innmaten, men ta vae på lever og hjerter.

Bein ut fuglene og sett brystene kaldt inntil videre. Renskrap skroget for kjøtt. Sett alt kaldt sammen med hjerter og lever for senere bruk.

Kutt rypeskrogene i grove biter og brun dem i smør. Tilsett vann og krydder og la det hele småkoke under lokk i 1 – 2 timer.

Tilsett så kremfløte og rognebærgelé og fortsett kokingen til sausen begynner å tykne. Sil til slutt sausen og smak den til med salt og pepper.

Mens sausen er i kok, lager du rypefrikadeller. Mal lårkjøtt, lever og hjerter på kjøttkvern og bland det med medisterdeig og salt. Mal deretter spekket for seg.

Rør kjøttfarsen sammen med egg og spe med fløten. Bland inn spekk og potetmel til slutt og smak til med pepper. Form farsen med en spiseskje til åtte frikadeller og stek dem i smør.


Krydre rypebrystene med salt, pepper og litt finknust timian.
Brun 20 g smør i en stekepanne, og stek brystene i 1 ½ til 2 min på hver side på samme måte som du steker biff. Rypebrystene bør ikke bli gjennomstekt, for da blir de både seige og tørre.

Anrett brystene sammen med frikadeller og grønnsaker. Server poteter, saus og tyttebær ved siden av.


 
 
SØK

FRA PROGRAMMENE

OM PROGRAMMENE

ANTIKVITETSPEKERE

10 SISTE ANTIKVITETER OG SNURREPIPERIER
16.12.2002 14:40
Hallingrype
11.12.2002 16:49
Kvelden før kvelden
11.12.2002 16:34
Rødkål
11.12.2002 16:34
Pinnekjøtt
11.12.2002 16:31
Juleribbe
11.12.2002 16:26
Juletorsk med lever
11.12.2002 16:23
50.000 miniatyrflasker
11.12.2002 16:14
Lutefisk
02.12.2002 13:57
Takk for oss

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   04.01.2009 22:59