skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
17 mai 3_1 banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > 17 mai Sist oppdatert 13:50
 
 
 

Til Voss med musikk og fallskjerm

Vakre Voss er klar til å få Norge i 17. mai-stemning. Kjell Fuglehaug og Kari Traa skal vise Voss både fra bakken og fra fallskjerm-perspektivet; om været tillater det!

Publisert 12.05.2003 10:52. Oppdatert 16.05.2003 10:48.
SE OGSÅ:

Reporter fra Voss Kjell Fuglehaug
Foto Terje Dale


Alltid sporty fra Voss

Kari Traa og Kjell Fuglehaug har en sprek tilnærming til 17.mai feiringen i Voss.
- Det er jo så moderne, sier Kjell Fuglehaug, med glimt i øyet, å bruke en aldrende mannlig programleder og en flott sporty jente. Kjell er glad for å ha med seg Kari Traa, når han skal vise fram Voss til resten av landet. Kari er en av de mange sporty jentene Voss har fostret. Hun er dobbel verdensmester i kulekjøring i 2003, og var olympisk mester i 2002, forteller den stolte sambygding Kjell.


Ekstremsport og vossebunad

I Voss er det stor interesse for ekstremsport.I Juni er det klart for ”ekstremsportveko”. Her kan adrenalinet bruse fritt.
Her kan de som trenger en skikkelig piff prøve rafting, paragliding og fallskjermhopp. Hvis været tillater det vil Kari Traa ankomme 17. mai-sendinga fra lufta, elegant iført Vossebunad, hengende fra en fallskjerm.


Tidlig 17. mai på Finse

Kjell Fuglehaug kommer fra en ekte jernbanefamilie med en far som var banemester. I beste jernbanetradisjon flyttet familien med far. Kjell vokste opp på Hallingskeid, og der var det ingen skole.

Så fra første klasse av tok unge Kjell tog til Finse for å gå på skole. 17 mai på Finse er for de mer hardføre. Da Kjell og de andre skoleelevene gikk i finstasen på 17. mai var det to meter høye brøytekanter.

- Var det ikke kaldt å gå i finstasen da?
- Neida forsikrer Kjell Fuglehaug oss. En tålte slik på 1950 og 1960 tallet.
Skoleelevene gikk fra jernbanestasjonen og til skolen, omkranset av snø. Det var normalt.


Pendlende trompetspiller


Som tredjeklassing flyttet Kjell, og familien, til en ny stasjon, nemlig Myrdal. Der var det egen skole. To dager i uka måtte Kjell og kameratene til skolen i Flåm, for å lære sløyd og engelsk, ispedd noe geografi. Etter å ha tatt Flåmsbanen i noen år er det vel unødvendig å si at Kjell er helt blottet for høydeskrekk. Han vet ikke hva det er.

Den ene av skoledagene i Flåm var hektisk på grunn av skolemusikken. Først gikk morgentoget fra Myrdal til Flåm for en faglig dose med sløyd, engelsk og geografi. Så var det å ta toget tilbake til Myrdal for middag sammen med ho mor. Deretter var det full fart med toget tilbake til Flåm, for øving med skolemusikken.

Da musikkøvelsen var over måtte Kjell og kameratene vente helt til natt-toget kom rett før midnatt, for å komme hjem igjen til Myrdal.


Voss musikklag

Da Kjell Fuglehaug skulle på realskolen, flyttet han og familien til Voss. Da var han 15 år. Han spilte i Voss musikklag, fortsatt på trompeten.
For 20 år siden la Kjell trompeten til side. Han tar gjerne hensyn til naboenes ører. Av og til tar han trompeten fram igjen, stryker den, og legger den til side. Vanligvis ser du ham i "Antikviteter og snurrepiperier", men 17. mai er han klar for å rapportere fra Voss sammen med Kari Traa.

Kjells fristelser

Kjell avslutter med å friste oss med alt Voss har å by på. Her er det vakker natur, rafting og ekstremsport, jazz, rock & roots, Osafestival og Bygdelivsfestival, for å nevne noe.

Så blir man sulten, og bør prøve dravle!
Det er faktisk to hovedtyper dravle, kan Kjell fortelle.
Strandadravle og Vossadravle. Kjell Fuglehaug er ikke helt sikker på forskjellen.

Mer om DRAVLE

Dravle, dravle!


 
 
10 SISTE 17. MAI
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no