skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Walkabout 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Walkabout Sist oppdatert 16:01
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Walkabout på vei til filmfestival i Amsterdam:

Nils & Ronny nominert til filmpris

Etter Walkabout-serien dro Nils & Ronny tilbake til Louisiana for å filme mer fra stedet der slektningene til Jerry Lee Lewis holder til. Nå kan det bli filmpris av det.

Publisert 28.10.2004 10:22.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Av Geir Evensen

Walkabout program 2, der Nils & Ronny møter søsteren til Jerry Lee Lewis og uforvarende havner i et skytedrama mellom svarte og hvite var en så sterk opplevelse at de to bestemte seg for å lage film om det.

Nominert til hovedprisen

En tur tilbake til Louisiana med 16 milimeters filmkamera resulterte i nok materiale til å utvide episoden til en 50 minutters feature-dokumentar. Nå er filmen "Don't fuck with the Lewises" nominert til hovedprisen Silver Wolf under den anerkjente dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam i slutten av november.
Frankie Jean, eldste søster av Jerry Lee Lewis


Sjeldent

International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) regnes for å være en av de virkelig store dokumentarfilm-festivalene.
- Dette er "litt stort", sier Ronny Kristoffersen som en underdrivelse. Den ene halvdelen av Nils & Ronny understreker at det er sjeldent at dokumentarer i dette formatet fra Norge oppnår noe slikt.

Skytedrama mens kamera går

I filmen møter han og Nils Henrik Wærstad søsteren til 50-tallsrockeren Jerry Lee Lewis tilfeldig. Hun driver en "drive-through" spritsjappe i den lille landsbyen Ferriday i Louisiana, et område preget av sterke rasemotsetninger mellom svarte og hvite.

- Jeg kan trene en orangutang til å gjøre en bedre jobb i butikken min enn en svart mann, sier Frankie Jeans datter rett i kamera
Mens kamera går blir butikken ranet av en farget mann, og et vilt skytedrama oppstår. Et av skuddene suser bare en meter over hodet til Nils.
- Det var drøye greier, sier Ronny om de ti timene dramaet varte. Han forteller at det de opplevde som verst ikke var selve dramatikken, men det vanvittige rasehatet.

Generell vinkling

I motsetning til Walkabout-episoden, er det ikke Nils & Ronny som møter denne virkeligheten.
- I featuredokumentaren valgte vi en mer generell vinkling, der det heller er "et filmteam" som uforberedt trår over en terskel og involveres i "en verden i verden", forteller Ronny, som tror filmen på denne måten i større grad er universell og tilpasset et internasjonalt publikum.

Enorm inspirasjon

Nils & Ronny er stolt av nominasjonen, og mener det er et bevis på at de evner å lage noe som har interesse og holder for et større publikum utenfor Norge.
- Dette er en enorm inspirasjon for videre arbeid og nå skal vi selvsagt "gjøre" Amsterdam - til gangs, smiler Ronny.

Filmen er produsert med NRK som co-produsent og er forhåndskjøpt av Sverige, Finland, Nederland og Belgia. Danmark har dessuten sikret seg senderettighetene.

Siste saker:

 
PROGRAMLEDERE
Nils & Ronny
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no