skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Walkabout 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Walkabout Sist oppdatert 16:01
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Omstridt hanekamp:

Nils & Ronny svarer på kritikk

Dyrebeskyttelsen og enkelte seere har rettet kritikk mot Nils & Ronny etter at forrige program med Walkabout viste innslag med hanekamp på Filippinene. Her svarer Nils & Ronny på kritikken.

Publisert 23.02.2004 17:05. Oppdatert 23.02.2004 17:19.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Geir Evensen

Si din mening i debattforumet - hva synes du om Nils & Ronnys måte å behandle hanekamp på?

Nils Henrik Wærstad forteller at hanekamp utgjør en helt vesentlig og lovlig del av Filippinsk hverdagsliv og har vært utøvd der i 400 år.
- Så viktig er dette for filippinerne at det ville være påfallende om vi i løpet av tre programmer fra landet ikke tok opp temaet, og vi valgte derfor å gå igjennom prosessen for å vise hvordan dette blir arrangert.

Forberedt på kritikk

Var dere forberedt på kritikk?
Hanen "Stabburshella" får surret 8 cm lange kniver fast til beina før kampen

- Som programskapere er vi nødvendigvis inneforstått med at det vi til en hver tid viser kan bli gjenstand for kritikk fra forskjellige hold. Det vil alltid være innslag som kan diskuteres, noe som i og for seg er et sunnhetstegn i forhold til programmenes evne til å berøre temaer som ikke alltid er selvfølgelige i en tradisjonell "underholdnings-TV"-tankegang.

Balanse mellom humor og alvor

Nils & Ronny har i løpet av vinteren opplevd svært mange positive henvendelser fra publikum, som i hovedsak lar seg begeistre av programmenes evne til å røre ved seerne, enten de gråter eller ler.
- Denne balansegangen mellom det humoristiske og alvorlige er et av de mest grunnleggende trekk ved Walkabout, og er i større eller mindre grad tilstede i alle programmene, sier Nils.

Kunne ha vist tyrefekting

Forsvarer dere generelt bruk av dyrs lidelser i underholdningssammenheng?

Det går hardt for seg i kampen og Nils & Ronnys hane blir hardt skadet
- Vi har aldri forsvart bruk av dyrs lidelser i underholdnings-sammenheng. Vi har derimot vist for seerne hvordan filippinere bruker hanekamp i underholdningsøyemed, ved at vi selv gikk gjennnom alle stadier i prosessen. Ellers har vi har i utgangspunktet ikke noen begrensninger i forhold til å vise lovlige aktiviteter i land vi besøker, så lenge vi mener denne aktiviteten bidrar til å gi oss et bredere bilde av kulturen vi ferdes i, understreker Nils. Han legger til at dette betyr at de kunne ha vist tyrefekting fra Spania dersom dette var TV-faglig begrunnet.

Forteller historien slik den er

I programmet ler og spøker dere, og virker ikke synlig berørt av at hanen lider. Gikk ikke dette innpå dere?

"Stabburshella" er død og ender opp som middagsmat.
- Hanen var død på 30 sekunder. Med hensyn til vår sinnsstemning underveis, har vi gjennomgående i alle våre programmer en tone oss i mellom som varierer mellom humor og alvor. Således også i dette programmet. Ellers vet jeg ikke om det betyr så mye hvorvidt vi er "lette å lese" eller ikke i situasjoner som dette. Vi forteller denne historen slik vi opplevde den, verken mer eller mindre.

Ingen holdnings-fasit

Er dere bevisste på hva slags holdninger dere formidler gjennom programmene?

- Ingen sitter med fasit i forhold til hvordan TV fører til holdningsendringer den ene eller andre veien. Hvordan vet vi at vårt program fra Filippinene ikke nettopp har skjerpet oppmeksomheten rundt hanekamp og dyrs lidelser på en positiv måte, spør Nils tilbake.

- TV-seeren må tenke selv

Mener dere at underholdningsprogrammer er fritatt fra å ta stilling til kontroversielle temaer?

- Spørsmålsformuleringen antyder en holding ovenfor et tenkende publikum som vi ikke deler. Vi er klar over at det fortsatt finnes enkelte programskaperer i dag som føler behov for å på dytte seerne sine egene tolkninger og standpunkter i enhver sammenheng. For oss har det imidlertid alltid vært et soleklart prinsipp at seeren er i stand til å gjøre seg sine egne refleksjoner og vurderinger i forhold til det vi tar dem med på gjennom våre reiser.

Stoler på publikum

- Det har derfor aldri vært noe aktuelt grep fra vår side å "flagge" hverken det ene eller det andre i kontroversielle situasjoner, men snarere delta på den fremmede kulturs premisser i en "her og nå" -stemning. Hvis dette er gjort grundig og skikkelig, stoler vi på at vårt publikum kan trekke sine egne, kvalifiserte slutninger i forhold til de problemstillinger som kan melde seg.

- Ikke noe vanlig underholdningsprogram

Nils ønsker også å kommentere bruken av begrepet
"underholdningsprogrammer", og forteller at han og Ronny helt fra begynnelsen av har vært opptatt av å utfordre det tradisjonelle underholdningbegrepet.
- Dette gjør vi gjennom måten vi har latt alvorlige teamer få betydelig plass og oppmerksomhet side om side med humor og "feelgood" i våre programmer. Vi har aldri følt at Walkabout som Tv-serie har hatt en naturlig plass i samme bås som de "underholdningsprogrammer" som kjennetegnes ved sin ufarlighet og evne til å utløse applaus i stedet for refleksjon.

- "Å ta stilling til kontroversielle temaer" - altså fortelle seeren hva han skal mene - bidrar etter vår mening ikke til refleksjon, snarere til apati, avslutter Nils.

LENKER
Si din mening i debattforumet Hva synes du om innslaget med hanekamp?
Siste saker:

 
PROGRAMLEDERE
Nils & Ronny
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no