skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Walkabout 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Walkabout Sist oppdatert 16:01
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Raseoppgjør i Louisiana:

Skytedrama mens kamera går

Jerry Lees søster, Frankie Jean Lewis
Jerry Lees søster, Frankie Jean Lewis
Under opptakene til det andre programmet havnet Nils & Ronny uforvarende oppi et ransdrama, der søsteren til Jerry Lee Lewis var involvert. Et av skuddene passerte like over hodet på Nils. Nå blir det film av hendelsen.

Publisert 14.01.2004 10:44. Oppdatert 15.01.2004 13:35.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I den lille landsbyen Ferriday i Louisiana kommer Nils & Ronny over en "drive through" brennevinssjappe, som de selvfølgelig får lyst til i sjekke ut. I det de kjører (!) inn i butikken, møter de Frankie Jean Lewis, eldste søster av den kjente 50-tallsrockeren Jerry Lee Lewis.

Avbrutt av ransforsøk

- Hvor er det fordømte balltreet, skriker Frankie Jeans ektemann, Maron.
De får etter hvert god kontakt, og de to gutta blir servert hjemmebrent og avsindige historier til langt på kveld. Så blir stemningen brått avbrutt av kaos, i det en lokal, farget mann forsøker å rane brennevinsutsalget - bare 10 meter fra der Nils & Ronny befinner seg. Frankie Jean henter revolveren sin for å ordne opp. Det oppstår vill slossing mellom butikkbetjening og raner - det hele mens Ronny lar kamera gå.

Skudd like over hodet

Nils møter lokalbefolkningen: Faen, de skjøt jo like over hodet på meg!
Etter at politiet ankommer og arresterer raneren, kommer 12-15 av hans venner. De er meget opphissede, og mener at det med ran var en misforståelse. Det ender i en kraftig konfrontasjon mellom Lewisfamilien og de nyankomne, der rasehatet gløder og skjellsord fyker begge veier. Politiet trekker seg tilbake.

Mens det hele står på som verst, går Nils ut for å hente noe i bilen utenfor. Der står en temmelig stor ansamling av folk og stemningen er mildt sagt truende. Plutselig høres et kraftig smell og det singler i glass i det en utelampe rett over hodet på ham blir skutt ut.

- Lampa var bare én meter over hodet mitt, sier Nils. Makkeren Ronny hadde kamera på da Nils kom tilbake, rystet over hendelsen.
- Jeg har aldri sett Nils så intenst kjederøykende, smiler han.

- Jeg kan trene en orangutang til å gjøre en bedre jobb i butikken min enn en svart mann, sier Frankie Jeans datter rett i kamera.

Rasehatet verst

Lokalt politi har ingen mulighet til å få ryddet opp, men State Troopers kommer etterhvert inn og får roet gemyttene. Frankie Jean tilbyr Nils & Ronny hver sin rifle og mulighet til å bli natten over, men de takker av forståelige grunner nei.
- Det var drøye greier, sier Ronny om de ti timene dramaet varte. Han forteller at det de opplevde som verst ikke var selve dramatikken, men det vanvittige hatet som oppstår på grunn av rasemotsetningene.
- Datteren til Frankie Jean sa rett ut at hun kunne trene en orangutang til å gjøre en bedre jobb i butikken enn en svart mann. Det er et rasehat som er vanskelig å forstå her hjemme.

Lager dokumentarfilm

Nå blir det dokumentarfilm av episoden. Nils & Ronny har fått avtale med en flere TV-selskaper, og de to har vært tilbake i Ferriday med filmkamera for å fange opp mer interessant stoff. Både skandinaviske og europeiske og en amerikansk stasjon har meldt stor interesse for prosjektet.
- Vi forsto vi hadde fått et temmelig unikt materiale. Materiale som har potensiale til å ikke bare beskrive den vanvittige situasjonen vi var oppe i, men som også kan si noe på et mer høyere eksistensielt plan om det trykket, hatet, segresjonen som fremdeles preger denne delen av USA, mener Ronny Kristoffersen.

Siste saker:

 
PROGRAMLEDERE
Nils & Ronny
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no