skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Tore på sporet 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Tore på sporet
Tore på sporet
NRK
7005 Trondheim
Tlf. 73 88 14 00


 

Palmesus og ekte kjærlighet

90 år gamle Michael fra Stillehavs-paradiset Cook Islands har båret på en livslang drøm om å få møte sine slektninger i Norge - og få et norsk pass!

Publisert 14.09.2002 21:32.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
I 1897 er kaptein Reinert Godfred Jonassen fra Farsund på jordomseiling da han kommer ut for en forrykende storm og strander på Tahiti. Samtidig er hans kone hjemme i Norge høygravid med deres andre barn. Da hun får høre at mannen er forsvunnet på havet, tar hun det så tungt at hun føder for tidlig og dør i barselseng. Reinert orker ikke å reise hjem i sorgen, men sender bud etter sine to døtre. Men svigerfaren nekter å sende dem fra seg, og de vokser dermed opp hos sine besteforeldre.

Reinert Godfred Jonassen

Gifter seg på nytt

På Tahiti møter kapteinen etter hvert enkedronning Tuariki fra Aitutaki, gifter seg med henne og flytter til hennes hjemsted.
Men ekteskapet blir kortvarig fordi dronningen blir syk og dør. Hun rekker imidlertid å gjøre en avtale med sin kusine om å bli Reinerts kone.

I sitt nye ekteskap får Reinert tre barn, Michael, Josephine og Annie. Reinert er arbeidssom og driftig og dør i 1917 som en høyt elsket og respektert mann i øyriket. Han etterlater seg 3 barn på Aitutaki og 2 i Norge.

Invitert i 1937

Hans sønn Michael sender i 1937 et brev til sine to halvsøstre Ragnhild og Theodora i
Kaptein Jonassens oldebarn på Aitutaki
Norge hvor han inviterer dem til Stillehavet, men krigen setter en stopper for alle reiseplaner.

Over 50 år senere begynner kapteinens voksne oldebarn i Farsund å søke etter sin slekt på Cook Islands. Tilfeldighetene vil at Tore på sporet-redaksjonen nesten samtidig får tips fra en seer om at kapteinens barnebarn Jon Jonassen via internett ønsker kontakt med bestefarens slekt i Farsund. Det utrolige er at både Jons far Michael og hans tante Josephine er i full vigør, 90 og 87 år gamle!

Til Cook Islands

Tore tar med de fire søsknene Anne, Randi, Gerd og Arne fra Farsund til sydhavsparadiset i Stillehavet hvor de får en storslått mottagelse av gamle Michael og hans søster Josephine, som aldri har gitt opp håpet om en gang å få møte sin fars slekt fra Norge. Både på Rarotonga og Aitutaki fins det etterkommere i hopetall etter kaptein Jonassen som vil gjøre stas på kapteinens oldebarn fra Norge, og oppholdet i disse naturskjønne omgivelsene arter seg som et eventyr.

Kaptein Jonassens barn, Josephine (88) og Michael (90) er endelig kommet til Norge
Et halvt år etter den fantastiske reisen til Cook Islands kan Tore ønske søsknene velkommen i studio. Her venter en stor overraskelse; både Michael og Josephine har fått sin livslange drøm om å få komme til sin fars hjemland oppfylt. Michaels sønn Jon er også med på turen, og nå venter en hel ukes opphold i Farsund på dem.

Bildegalleri fra Tore på sporet 14. september

LENKER

 
 
EPOSTADRESSE
Send epost til Tore på sporet:
nbsp;
EPOSTADRESSE
Send epost til Tore på sporet:

SISTE ARTIKLER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no