skillePuls TV på nettskilleStemmer fra arkivetskillemobil banner 115 x 55skille_slutt
Styrk live 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Styrk Sist oppdatert 08:03
 
 
21. desember

Å ta sitt eige liv

Therese Volden Korsen prøvde å ta livet sitt da hun var 19 år, i dag er hun veldig glad for mamma reddet henne. Datteren til Stein Husebø tok livet sitt fordi hun ikke orket mer. I denne siste sendingen av STYRK live møter du mennesker som har opplevd selvmord på nært hold, og de som er til for å hjelpe.

Publisert 19.12.2003 15:26. Oppdatert 19.12.2003 18:35.
Therese Korsen Volden

Rop om hjelp

- Alt ble negativt uansett hvor mye positivt det var. Jeg var sliten hele tiden og gråt mye, men det var ingen som så på meg at jeg var deprimert, sier Therese Korsen Volden (23).

Moren til Therese fikk plutselig en innskytelse om at noe var galt med datteren, og fant henne ligge livløs på hybelen.

- Jeg bare tenkte - nå orker jeg ikke mer. Så jeg tok tabeletter for å ta livet mitt. Da jeg våknet på sykehuset var jeg var rasende da jeg skjønte at jeg fortsatt levde.

- Jeg ville ikke ligge på sykehuset og skrev meg ut på eget ansvar, men jeg ble bare liggende hjemme. Så ble jeg lagt inn igjen i 14 dager, og jeg måtte delta på aktiviteter og være med på jevnlige samtaler, heldigvis. Det hjalp meg å komme i gang igjen og jeg har gått jevnlig til psykolog etter det. Nå har jeg det veldig bra, er snart ferdig utdannet sykepleier og er glad jeg lever.

- Det er ingen skam å ha psykiske problemer, men jeg merker at det fremdeles er mange som har vanskelig for å snakke om det. Jeg vurderte aldri å kontakte lege for å snakke om hvordan jeg hadde det i tiden før jeg prøvde å ta mitt eget liv. Jeg trodde ikke det var noen som kunne hjelpe meg, og ville heller ikke vedgå at jeg var så syk som jeg var.

Stein Husebø.

Solstråle sluknet

- Solveig var en solstråle av de sjeldne med flott selvfølelse og en utstråling mange var glad for. Det sier Stein Husebø om sin datter som for fire år siden ikke orket leve lenger.

- De siste årene mistet hun helt sin selvfølelse og var en skygge av seg selv. Jeg forstår at hun til slutt samlet alle krefter og gjorde slutt på det, men det er klart jeg ville gjort alt i min makt for å forhindre det om jeg hadde kunnet.

Solveig hadde vedvarende tilbud om hjelp til å leve en stund til, inklusive akutthjelp. - Akutthjelpen benyttet hun seg av flere ganger, men altså ikke denne gangen. Så det er vel heller ikke tilfeldig at hun gjorde det slutt da jeg var i utlandet, slik at hun var helt sikker på at faren ikke en siste gang skulle hindre henne i å gjøre det.

Stein Husebø snakker om hvordan han har maktet å leve videre etter datterens tunge valg.

Du møter også

I denne siste sendingen vil medarbeidere fra Kirkens SOS svare på spørsmål fra seerne.

I tillegg kommer seks spesielt inviterte gjester; Lars Mehlum som leder senter for selvmordsforskning og forebygging, Einfrid Halvorsen fra Mental Helse og Kari Wille Rekdal fra LEVE, en organisasjon for etterlatte.

Anne Gro Tvedt fra Blakstad Sykehus, har startet en kampanje blant skoleelever for å vise at det er viktig å kunne snakke om psykiske problemer og Reimunn Førvoll har som prest opplevd å snakke med mange som har fått problemer etter overgrep. Jakob Margido Esp forteller om sin opplevelse av å komme seg etter et selvmordsforsøk.

LENKER

 
Styrk i avspiller
Chat med Yasmin
- Modige gjester!
20 SISTE STYRK LIVE
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no