skillePuls TV på nettskilleStemmer fra arkivetskillemobil banner 115 x 55skille_slutt
Styrk live 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Styrk Sist oppdatert 08:03
 
 
2. november

Når vil du dø?

Legene Bettina og Stein Husebø hjelper deg til bedre livskvalitet den siste tiden før døden, men Stein Husebø har også tatt liv. Musiker Svein Gundersen ble utsatt for en alvorlig ulykke og legene ville avslutte livet hans. I ettertid har han fått to barn. Hvem skal bestemme over liv og død?

Publisert 30.10.2003 18:03. Oppdatert 03.11.2003 14:34.

Dødslegen

- Jeg hjalp en pasient med å dø, det gjør jeg ikke igjen.

Overlege Stein Husebø fortalte NRK i 1992 at han helt bevisst hadde hjulpet en ung kreftpasient å dø. Det vakte stor oppstandelse, men Husebø fikk til slutt påtaleunnlatelse av kongen i statsråd og deretter advarsel fra Statens Helsetilsyn.

- Jeg er ikke for legalisering av dødshjelp, hvorfor skal en lege få en pistol i hånden og ha plikt til å ta livet av alvorlig syke mennesker? Fokus på nærhet og kjærlighet i helsevesnet har blitt mye sterkere nå enn da jeg valgte å innfri min pasients ønske. Derfor tror jeg i større grad på mulighetene for en verdig og naturlig avslutning på livet, sier Husebø som for tiden er professor ved universitetet i Wien.

Han mener likevel at livet ikke må forlenges for enhver pris dersom pasienten er alvorlig syk og lengter etter å dø.

Engletid

- Det er en stor ære å få jobbe med døende mennesker. Å dø er det største i livet ved siden av fødsel.

Bettina Husebø har fått flere forespørsler om aktiv dødshjelp, men mener at de aller fleste som ber om å få dø, i virkeligheten ber om smertelindring og omsorg.

- Vi må snakke mer åpent om døden! Veldig mange pasienter ønsker å vite mer om hva som vil skje når de dør. De er redd for smerter, pusteproblemer, å dø om natten og om de får tid til å kontakte sine pårørende før det er for sent.

- Helsepersonell må vere realistiske, men samtidig må vi være i stand til å tro på mirakler. Vi skal være jordiske engler på slutten av livet.

Dødsvisitt

- Jeg så ut som Sinsenkrysset i magen, og legene trodde ikke det var vits å fortsette behandlingen.

Svein Gundersen var bassist og suksessrik orkesterlederen i Alex sitt band. På turné i 1980 fikk livet plutselig en dramatisk vending. Bandbussen mistet bremsene i en lang utforbakke, og ulykken var et faktum. En ble drept og Svein ble hardt skadet og brakk nakken.

På Ullevål sykehus ble han behandlet for store indre skader, og legene diskuterte om de skulle gi ham opp og la ham dø. I tillegg til de indre skadene var han lam og måtte i beste fall regne med et liv i rullestol.

- Musikken jeg lagde etter ulykken ble så vakker, sier Svein Gundersen. "Ei hand å holde i", "Se ilden lyse" og "Har en drøm" er noen av komposisjonene.

Svein er i dag opptatt av at unge mennesker som opplever at livet får en brå vending, ikke skal gi opp men finne nye fokus i livet.

Flere gjester

Chatgjest hos Yasmin er sykepleier Britta Hjertaas fra Fransiskushjelperne som oppsøker døende i deres eget hjem. I tillegg kan du blant andre møte polfarer Børge Ousland og FrPs John Alvheim som flere ganger har sagt nei til eldre som har spurt om aktiv dødshjelp.


 
Styrk i avspiller
Chat med Yasmin
- Modige gjester!
20 SISTE STYRK LIVE
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no