Stereo 3-1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Stereo
 

Ny rolle for Anna

Skuespiller Anna Bache-Wiig bokdebuterer. (Foto: Studio Lasse Berre)
Skuespiller Anna Bache-Wiig bokdebuterer. (Foto: Studio Lasse Berre)
Hun spiller heller bitch enn mild, og har for tida hovedrollen i ”Det kalde hjertet”. Men når Anna Bache-Wiig skriver selv, blir resultatet noe annet. Som romanen ”Det aller fineste”.

Publisert 17.02.2003 15:27. Oppdatert 17.02.2003 15:35.
Kveldens Stereo-gjest har lekt seg med sort magi i ”Heksene”, spilt usympatisk i ”Festen” og vært hevngjerrig i ”Lekespill”. Og innrømmer at hun trives godt i slike usympatiske roller.

-Mange av kvinnerollene på teatret er som snille kjærester eller kone, men det er som regel de slemme som driver handlingen framover. Derfor er det også ”bitch”-rollene som normalt byr på størst utfordringer, hevder Anna som for tiden er sprøytenarkoman i Den Nationale Scenes oppsetning av det danske stykket ”Det kalde hjertet”. Også hennes roman ”Det aller fineste” byr på mye usympatisk kulde, men hvor et sårt og varmt hjerte kommer til syne bak den brutale overflaten.

Fjortisramme

Anna Bache-Wiig er blitt 27 år og jobber i Bergen, men har vendt tilbake til fjortis-opplevelsene i Bærum når skuespilleren nå prøver seg som forfatter.

-Kimen til boka ble født da jeg på en buss ble vitne til verbal mobbing. Hvor en tøff gutt med høy stemme og i øyesyn av alle på bussen forteller en jente i klassen hvor stygg hun er. Det var ille, men det fikk meg samtidig til å tenke tilbake på og reflektere over min egen ungdomstid og hvordan de sosiale mekanismene fungerer. Fjortiser er ikke nødvendigvis veldig sjarmerende, har Anne uttalt i forbindelse med lanseringen av romanen ”Det aller fineste”.

Hovedbok i mars

Boka blir hovedbok i Cappelens bokklubb i mars. Bare en gang tidligere i bokklubbens tiårige historie har en debutant blitt tildelt den æren. Samtidig som det er langt mellom hver gang en skuespiller utgir en skjønnlitterær bok.

-Avstanden mellom det å stå på en scene og det å skrive er kanskje ikke så stor. Det handler om to møter å fortelle på, og jeg ser på det å skrive som en forlengelse av det å spille teater, kommenterte Anna nylig til Dagsavisen.

Hun bekrefter samtidig at ”Det aller fineste” egentlig begynte som noen løsrevne monologer for scenen, men på oppfordring fra forlaget ble sydd sammen til romanen som nå foreligger.

Bedre som voksen

Selv om den ytre handlingen i ”Det aller fineste” er lagt til 1980-tallet og Annas egen tid som fjortis, er det ifølge Anna verken en ungdomsbok eller en nostalgisk oppvekstroman.

-Jeg brukte min egen oppveksttid for å skape en mest mulig troverdig fjortisstemning, forklarer Anna som hevder hun hadde det bedre enn bokas hovedperson.

-Min oppvekststid var heldigvis ikke like pyton, men likevel er det langt bedre å være voksen, konkluderer kveldens Stereo-gjest.

Av Leif Gjerstad 
stereo programledere bilde høyre
MER FRA STEREO:
SENDINGER
10 SISTE STEREO
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no