skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Standpunkt 3_1 banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Standpunkt Sist oppdatert 22:16
 

Tåler vi et nytt OL?

Åslaug Haga vil ha OL til Tromsø. Har vi godt av et nytt norsk OL? Her fra tredobbel kombinert-seier på Lillehammer i 1994. (Foto: Scanpix)
Åslaug Haga vil ha OL til Tromsø. Har vi godt av et nytt norsk OL? Her fra tredobbel kombinert-seier på Lillehammer i 1994. (Foto: Scanpix)
Åslaug Haga mener det er god distriktspolitikk dersom Tromsø søker om OL. Har hun rett? Og har det norske egoet godt av en ny nasjonalisme-orgie?

Publisert 23.01.2007 16:37.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Elisabeth R. Jakobsen

For en uke siden kom kommunalminister Åslaug Haga (Sp) med et oppsiktsvekkende utspill om at hun vil at Tromsø skal søke om OL i 2018 av distriktspolitiske hensyn.

- Tromsø er det beste stedet for et norsk OL, siden det er Nord-Norge som trenger en vitamininnsprøytning. Samtidig har byen størst sjanser til å få OL i forhold til IOCs kriterier, sier Haga til NRK.

Les også: Vil ha OL til Tromsø

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, mener kommunalministeren velter spillereglene. (Foto: Scanpix)
Utspillet fikk sterke reaksjoner fra dem som jobber for at Trondheim eller Oslo skal søke om å bli OL-by.

- Åslaug Haga må nesten være synsk. Hun har bestemt seg før hun har sett søknadene. Hun vet ikke hva de tre byene har å by på, sier Oslos byrådsleder Erling Lae (H), som mener at Haga med dette velter spillereglene.

Sammen med ordfører i Tronheim, Rita Ottervik (Ap), har han skrevet brev til statsminister Jens Stoltenberg, der de krever en bekreftelse på at regjeringspolitikerne har forstått og respekterer spillereglene i forbindelse med kampen om å bli Norges søkerby til OL i 2018.

Debatt: Bør Tromsø søke om OL?


I Standpunkt 23. januar møtte Lae og Ottervik blant andre kommunalminister Åslaug Haga (Sp) og kulturminister Trond Giske (Ap).

- OL er ikke sunt for oss

En del mener at verken Trondheim, Tromsø eller Oslo bør bli OL-by.

- Jeg er ikke begeistret for de moderne Olympiske Leker - de har utviklet seg til å bli mediesirkus og en kommersiell greie, sier professor i sosialpsykologi, Arnulf Kolstad.

I forbindelse med Lillehammer-OL i 1994 gjennomførte han en undersøkelse som viste at vi ble mer nasjonalistiske etter OL.

- Vi blir "verdensmestre", og det viktige er ikke å delta, men å vinne, sier han.

Delta i debatten

Du kan også delta i sendingen. Send en SMS til 1987 med kodeord: STANDPUNKT og din kommentar. Noen tekstmeldinger vil rulle over TV-skjermen under sending.

Tekstmeldingen bør ikke være lenger enn 160 tegn. Tjenesten koster 5 kroner. Vi kan dessverre ikke garantere at akkurat din melding blir plukket ut.

LENKER

 
 
DEBATT

SISTE STANDPUNKT
10 SISTE STANDPUNKT
AKTUELL BAKGRUNN
30 år med torskefred (09.06 11:51)
Skepsis til Hayden (08.05 10:46)
Blodbad truer Darfur (02.05 14:51)
AKTUELL KOMMENTAR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no