skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Standpunkt 3_1 banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Standpunkt Sist oppdatert 22:16
 

Vil åpne grensene for arbeidere

Regjeringen vil ha mer skreddersydd arbeidsinnvandring. (Foto: Terje Bendiksby, Scanpix)
Regjeringen vil ha mer skreddersydd arbeidsinnvandring. (Foto: Terje Bendiksby, Scanpix)
Trenger vi langt flere arbeidsinnvandrere til Norge, eller vil det bare føre til at vi skaper en ny underklasse? Se Standpunkt i kveld kl 21:30.

Publisert 09.01.2007 16:05. Oppdatert 09.01.2007 18:01.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Elisabeth R. Jakobsen

Arbeidsledigheten i landet er lavere enn på mange år, samtidig som deler av arbeidslivet skriker etter folk. I fjor fikk over 50.000 utlendinger arbeidstillatelse i Norge, men dersom arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen får det som han vil, kommer dette tallet til å øke kraftig i årene framover.

- Vi trenger mange flere arbeidsinnvandrere i framtiden, sier han.

Debatt: Hvor åpne bør grensene være for arbeidsinnvandring?Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen mener at vi kommer til å bli stadig mer avhengig av arbeidskraft fra utlandet. (Foto: Erlend Aas, Scanpix)
Hanssen vil åpne for storstilt arbeidsinnvandring fra hele verden, og undersøker nå hvilke muligheter det finnes for å tiltrekke seg nødvendig arbeidskraft. En poengordning etter kanadisk modell, eller et grønt kort-system likt det de har i USA er noen av modellene han vil se nærmere på.

- Helt unødvendig med nye regler for arbeidsinnvandring, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Han mener vi allerede har mulighet til å hente all den arbeidskraft vi trenger utenfor landets grenser ved hjelp av dagens ordninger.

- Dessuten er det ikke ønskelig at arbeidsinnvandrere skal presse lønnsnivået nedover, sier han.

De to er blant deltakerne i kveldens Standpunkt. De møter også representanter for næringslivet og for fagforbund.

- For mange uten kunnskaper

Malermester Jens Petter Lunde er arbeidsgiver, og han har sett at markedet oversvømmes av forespørsler fra utenlandske firma som tilbyr billig arbeidskraft.

- Problemet er at mange av de som kommer mangler fagkunnskaper, selv de påstår at de både kan fag og språk, sier han.

Han er skeptisk til økt arbeidsinnvandring, men er positiv til et system der det blir enklere å skille ut de som virkelig har relevant fagkompetanse.

Delta i debatten

Du kan også delta i sendingen. Send en SMS til 1987 med kodeord: STANDPUNKT og din kommentar. Noen tekstmeldinger vil rulle over TV-skjermen under sending.

Tekstmeldingen bør ikke være lenger enn 160 tegn. Tjenesten koster 5 kroner. Vi kan dessverre ikke garantere at akkurat din melding blir plukket ut.

LENKER

 
 
DEBATT

SISTE STANDPUNKT
10 SISTE STANDPUNKT
AKTUELL BAKGRUNN
30 år med torskefred (09.06 11:51)
Skepsis til Hayden (08.05 10:46)
Blodbad truer Darfur (02.05 14:51)
AKTUELL KOMMENTAR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no