skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Standpunkt 3_1 banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Standpunkt Sist oppdatert 22:16
 

Blir det dobbel lisens?

Må du betale dobbel lisens for januar og februar? Og får Fremskrittspartiet gjennomslag for forslaget om å skrote lisensen, og gjøre NRK avhengig av reklame?

Publisert 02.01.2007 15:56. Oppdatert 02.01.2007 22:18.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Elisabeth R. Jakobsen

Like før jul kunne Dagens Næringsliv fortelle om "Det store lisenskuppet" fra NRK, der planen er å hente inn 550 millioner kroner ekstra i lisens.

Avisen skriver at NRK med styreleder Hallvard Bakke i spissen gjennom noen regnskapstekniske finurligheter i praksis kan kreve dobbel lisens for januar og februar i år.

Diskusjon: Hva bør skje med lisensen?


Lovendringen som skulle til for å gjennomføre dette gikk igjennom i Stortinget i desember uten motstand, fordi det ble sagt at dette ikke fikk noen praktisk betydning for lisensbetalerne.

Kringkastingsjef John G. Bernander og kulturminister Trond Giske i konsentrert diskusjon. De deltar i Standpunkts diskusjon om lisens. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)
- Måten lovendringen ble presentert for Stortinget på er meget tvilsom. Dette vil være skadelig for NRKs og lisensens omdømme, sier Høyres Olemic Thommesen når Dagens Næringsliv gjør ham oppmerksom på hva som har skjedd.

Kulturminister Trond Giske (Ap) tilbakeviser imidlertid at stortingsvedtaket skal gjøre lisensen dyrere.

- Vi må forsikre oss om at dette bare er en regnskapsmessig endring. Det stiller jeg som en soleklar forutsetning, sier Giske til VG.

I årets første Standpunkt møttes blant andre Thommesen og Giske for å diskutere denne saken.

Usikker framtid

Det knytter seg spenning til hvordan du som tv-titter blir nødt til å forholde deg til kringkastings-lisensen i framtiden.

Kanskje må du betale medielisens for alle apparater du kan ta inn tv-bilder på, slik danskene må gjøre fra 1. januar 2007. Det innebærer at de som ser Danmarks Radios sendinger kun på mobiltelefon eller Internett også er lisenspliktige.

Les mer om DRs medielisens

Eller blir det kanskje slutt på all lisensbetaling? Det håper Frps Ulf Erik Knudsen. Han mener at NRK bør basere seg på reklame, slik som andre mediebedrifter.


LENKER

 
 
DEBATT

SISTE STANDPUNKT
10 SISTE STANDPUNKT
AKTUELL BAKGRUNN
30 år med torskefred (09.06 11:51)
Skepsis til Hayden (08.05 10:46)
Blodbad truer Darfur (02.05 14:51)
AKTUELL KOMMENTAR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no