skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Standpunkt 3_1 banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Standpunkt Sist oppdatert 22:16
 

USA bruker tortur i Irak

Verden er sjokkert over amerikanske styrkers tortur av irakiske krigsfanger. Skandalen øker stadig i omfang og er en enorm påkjenning for president Bush. Nye avsløringer kan skape problemer for ham ved valget til høsten. Hvordan havnet USA i gjørma? Og hva gjør norske styrker fremdeles i Irak. Standpunkt tar debatten klokken 21.30.

Publisert 25.05.2004 15:10.

Diskuter: Bør vi komme oss ut av Irak?Tonje Bergmo
Skandalene blir flere. Det beryktede fengselet, Abu Ghraib, er tydeligvis ikke blitt noe bedre etter at amerikanske styrker innvaderte Irak. Det kommer stadig nye og fryktelige bildene av amerikanske soldater som torturerer irakiske krigsfanger. Er det nødvendig å bruke tortur i jakten mot terror? Og hvordan kan USA bruke lignende metoder som sine fiender i denne kampen? Hvordan kan de komme ut av Irak med æren i behold etter dette?

I natt holdt president George W. Bush en tale til folket, for å forsvare USAs invadering av Irak. I den uttalte han at Abu Ghraib skal rives og at et nytt moderne høysikkerhetsfengsel skal bygges opp hvis den irakiske regjeringen samtykker. Dette som et symbol på en ny start for Irak, ifølge Bush.

Han la også fram fem punkter som skal «hjelpe Irak til å oppnå demokrati og frihet». Han vil overdra makten til en irakisk overgangsregjering 30. juni, bidra til å etablere stabilitet og sikkerhet i Irak, gjenoppbygge Iraks infrastruktur og oppfordre til mer internasjonal støtte, og frie nasjonale valg.

Om få uker skal irakerne selv ta over styringen av sitt eget land. Har USA forberedt dette godt eller har de forspilt alle muligheter for et stabilt og rolig Irak?

Norge er fortsatt tilstede med offiserer i Irak. Bør vi komme oss ut?

Standpunkt tar debatten i kveld. Vi har invitert politikere, USA-kritikere, USA-venner og eksperter.

GJESTER:
Jan Petersen (utenriksminister, H)
Kristin Halvorsen (leder, SV)
Alya Al-Salman
Fredrik Normann (Venner av Amerika)
Bjarte Ystebø (assisterende redaktør, Norge i dag)
Bjørn Egge (generalmajor og tidligere krigsfange)
Espen Barth Eide (leder, Avd. for internasjonal politikk, NUPI)
Ebba Haslund (forfatter)

Delta i debatten


Du kan også delta i sendingen. Send en SMS til 1983 med kodeord: STANDPUNKT og ditt spørsmål eller kommentar. Programlederne vil lese opp noen av kommentarene i studio under sending. SMS-debatten kan også følges på tekst-TV side 567 under sending.

Vi vil også i kveld stille et spørsmål til dere seere. Du kan svare ved å ringe 829 47 020 og taste svaralternativet ditt. I kveld kan du også sende svaret ditt på en tekstmelding. Send det til 1983 med kodeord: STEM

LENKER

 
 
DEBATT

SISTE STANDPUNKT
10 SISTE STANDPUNKT
AKTUELL BAKGRUNN
30 år med torskefred (09.06 11:51)
Skepsis til Hayden (08.05 10:46)
Blodbad truer Darfur (02.05 14:51)
AKTUELL KOMMENTAR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no