skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Farlige stoffer i solkrem?

Jeg har hørt at mange solkremer inneholder stoffer som kan være helsefarlige, særlig for barn. Hvordan kan jeg best beskytte barna mine mot solskader?

Publisert 30.04.2001 16:32. Oppdatert 07.05.2001 10:57.
En studie ved Universitet i Zürich har vist at enkelte stoffer i vanlige solkremer kan påvirke hormonbalansen i kroppen. De trenger gjennom huden, og ved forsøk på rotter har det vist seg at de kan være kreftfremkallende eller føre til fallende sædkvalitet. Fostre og barn skal være spesielt utsatt. Stoffene det dreier seg om er 4-methyl-benzyidene camphor, octyl-methoxycinnamate og benzophenone-3.

Folkehelsa sjekker

Eksperter fra Statens institutt for folkehelse skal nå vurdere rapporten nøye. De tør ennå ikke si sikkert om det er hold eller ikke i undersøkelsen. Hvis ekspertgruppen til Folkehelsa finner konklusjonen i den sveitsiske rapporten overbevisende, vil den anbefale at kremene trekkes tilbake fra markedet.

Fysisk eller kjemisk solfilter?

Solfiltere er enten kjemiske eller fysiske av natur. Kjemiske solfiltere stopper eller «fanger» UV-strålene før de gjør skade. Disse stoffene trenger inn i huden og det er noe uenighet mellom forskere om noen av disse stoffene kan være helsefarlige.

Fysiske solfiltere (mikropigmenter av f. eks. sinkoksyd eller titanoksyd) dekker huden og hindrer strålene i å trenge igjennom. Disse trenger ikke inn i huden og suges derfor heller ikke opp i kroppen.

Det finnes i dag solkremer med bare kjemiske, bare fysiske solfiltre eller kombinasjoner. Man bør sjekke at innholdsstoffene er oppgitt på pakningen.

Kremer som kun inneholder fysiske filtre (mikropigmenter) har minst sjanse for å gi allergi, og anbefales således til personer med svært ømfintlig hud.

Barnet bør smøres inn 30 minutter før det skal ut i solen, for at kremen skal trekke godt inn i huden. Ellers havner beskyttelsen på klær og badehåndklær i stedet. Pass på å gjenta innsmøringen av solkrem med ca. 2 timers mellomrom.
Vannfaste, fete kremer bør vaskes av om kvelden, slik at huder får «puste».

Forøvrig kan det være lurt å kle på barna klær eller holde dem i skyggen mens solen står på det høyeste.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no