skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Rødming

Mange er plaget av rødming og kan være er et stort problem. Kan man få en operasjon mot dette i Norge eller Sverige?

Publisert 23.04.2001 16:43.


Inngrep er mulig

Fra 1920 er det kjent at thoracal sympatectomi fjerner svetteproblemer i hender og armhuler. Med en ny thoracoskopisk teknikk er inngrepet forenklet med bedrede resultater. I narkose kan kirurger via et thoracoscop (stivt rør det er mulig å se og arbeide gjennom) brenne nerver som styrer svettingen. Nervene er lokalisert til bakre brystvegg. Inngrepet tar 20 minutter og er vellykket i 98 % av gangene. Samtidig forsvinner rødmerefleksen hos 90 % av pasientene. De vanligste bivirkninger er tørre hender (!) og enkelte ganger økt svettetendens på kroppen og bena.

Denne teknikken brukes i behandlingen av hyperhidrose i Norge, men på svært få sykehus. Kapasiteten er derfor begrenset. Den samme teknikk fjerner altså plagsom rødme - men operasjonen utføres ennå ikke i Norge idag på denne indikasjonen.

Reiser til Sverige

I en tidligere utgave av "Hud & Hår" er god rødmekontroll beskrevet ved hjelp av betablokkerbehandling (40-80 mg propranolol daglig). Nå reiser også stadig flere "rødmere" til overlege Göran Claes i Borås i Sverige, og kommer "rødmefrie" og med tørre hender tilbake - 20.000 kroner fattigere. Nå er det opp til norske kirurger å innføre denne nye behandlingsformen mot situasjonsbetinget og enkelte ganger invalidiserende rødming.

Svar fra doktoronline

Rødmere har dannet egen forening i Norge. Foreningen Rød kan bidra med informasjon. På en annen link på doktoronline har allmennpraktiker Christian Anker svart følgende og mer etter min smak på et tilsvarende spørsmål:

"Man rødmer gjerne i situasjoner hvor man føler seg usikker. Rødmingen forsterker ofte denne usikkerheten. Resultatet er at man etterhvert blir redd for å rødme og da er det nettopp det som skjer. Tendensen til å rødme er til en viss grad bestemt av medfødte egenskaper. Disse kan du ikke gjøre noe med. Du kan derfor prøve å godta at du har lett for å rødme eller du kan forsøke å dempe rødfargen med tabletter eller operasjon.

Å godta at du rødmer er etter min mening den beste løsningen. Da framstår du som den du er og trenger ikke lenger være redd for at du skal bli rød. Det minsker sjansen for at du rødmer. Hvis du rødmer så forsøk om du kan le litt av det selv. Ikke anstreng deg for å skjule det. Da blir det mindre spennende for andre å kommentere rødmingen.

Forøvrig vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Vivi Sandengen i Foreningen Rød, J. Horgensv 1, 1355 Krokstadelva. T: 32 87 47 84.

Tabletter med bivirkninger

Tabletter som demper rødming selges etter resept fra lege. De er rimelige, men har endel bivirkninger som gjør at de kanskje ikke vil være noen god løsning.

Du har rett i at operasjon også er en mulighet. Den utføres blant annet ved Volvat medisinske senter i Norge og koster cirka 30.000 kr. pluss reise og opphold. Så lenge du er ung, tror jeg kirurgen vil fraråde deg å gjennomgå et slikt inngrep.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no