skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Kosttilskudd og drikke

Stemmer det at vitaminer/kosttilskudd er bortkastet hvis man ikke tar det med melk?

Publisert 23.04.2001 15:59. Oppdatert 23.04.2001 16:28.

Følg anvisningene

Det finnes så mange forskjellige typer vitamin- og kosttilskudd at en for å være sikker på best mulig opptak må følge anvisningene som gis på emballasjen. I magesekken er det et meget surt miljø (lav pH), og generelt sett gir tilførsel av melk mindre surhet, appelsinjuice som regel en forsterkning av surhetsgraden i magesekken, mens vann er rimelig nøytralt bortsett fra en fortynningseffekt på magesyren. Noen tilskudd er laget som kapsler som ikke løses opp i magesekken, men lenger ned i tarmsystemet, og da vil det som regel være vann som er det rette å svelge ned med og det gjelder de fleste tabletter også med mindre annet er angitt.

Juice og melk

Jerntilskudd fra tabletter vil for eksempel normalt suges opp dårligere fra tarmsystemet hvis de svelges med melk eller syrenøytraliserende midler, og C-vitaminer er i seg selv en syre (askorbinsyre) og kan gjerne svelges ned med juice. Samtidig inntak av juice og endel metallioner som kan finnes i forskjellige kosttilskudd mangedobler opptaket av metallionene. For alle tilskudd og legemidler med syrekarakter vil opptaket prinsipielt bli forsinket hvis de tas sammen med syrenøytraliserende midler.

Medikamenter påvirker

Opptak av næringsstoffer vil også kunne påvirkes av en rekke forskjellige medikamenter og om man tar disse sammen med måltider eller på tom mage. For de som har fått påvist en mangelsykdom og tar spesifiserte kost- eller vitamin-tilskudd for å rette opp dette, er det derfor det viktigste å huske på at man tar disse i et fast tidsmessig forhold til måltidene og svelger ned med samme type væske over tid for å se om man får rett dose.

Mangler undersøkelser

Mange kost- og vitamintilskudd etterligner sammensetningen i de næringsstoffer som har gunstig effekt på hjerte-karsykdom, kreft og lignende. Men selv om slik tilførsel gir samme nivå av kolesterol, andre fettstoffer, sporstoffer og vitaminer i kroppen, er det foreløpig ikke vist i store befolkningsundersøkelser at de gir samme beskyttende effekt som når stoffene inntas i en normalt sammensatt og balansert kost (hvor disse stoffene foreligger i "naturlig" form). Med unntak av tilskudd av tran eller annet D-vitaminpreparat for endel og folsyre for gravide, er det rikelig med grønnsaker, frukt, fisk og fullverdige kornprodukter som er det beste "kosttilskuddet" for den normale befolkningen, og det er ypperlig å svelge ned dette med vann.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - K

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no