skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Svimmelhet

Svimmelhet kan ha sin årsak i mange forskjellige forhold. I alle tilfeller hvor svimmelheten holder seg over lang tid, eller gir økende symptomer, anbefales det å oppsøke sin lege for en vurdering.

Publisert 12.03.2001 15:27.
I noen tilfeller hvor en ikke finner noen annen bakenforliggende sykdomsforklaring, men pasienten plages med svimmelhetsanfall ved dreining på hodet (også i senga), ofte kvalme og ustøhet, kan det være en tilstand som ofte har blitt kaldt "virus på balansenerven" eller det latinske navnet labyrintitt. I moderne språkdrakt kaller vi nå denne tilstanden for godartet anfallsvis stillingsavhengig svimmelhet, eller på medisinsk fagspråk: BPPV (benign paroxysmal posisjonell vertigo).

Behandlingen tar utgangspunkt i årsaken til at plagene oppstår. Det foreligger i disse tilfellene noen krystaller eller vevsrester. Disse blir liggende og forstyrre bevegelsene i en væske som fyller buegangene i det balanseorganet som kalles labyrinten inne i øret. Ved en metode som ligner på håndtering av kuler på balansebrett, kan man gjennom en serie av bestemte bevegelser og stillinger i endel tilfeller få disse krystallene til å forflytte seg fra buegangen og til et område hvor de ikke gir noen problemer. Metoden er beskrevet av en som heter Epley og kalles derfor ofte for Epleys manøver. Metoden kan utløse kraftig svimmelhet hos de som er plaget og bør derfor ikke gjøres av andre enn helsepersonell som er trenet i dette.

For leger og helsepersonell som får spørsmål om hvordan Epleys manøver utføres, kan en anbefale en utmerket artikkel skrevet i Utposten nr. 4 1999 av kommunelege Gunnar Strøno i Tinn, et sammendrag av denne med forklaring finner du ved å følge lenken nedenfor.

LENKER
"Virus på balansenerven" Av Gunnar Strøno.
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no