skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Kalktilskudd mot benskjørhet

Kvinner blir oppfordret til å ta kalktilskudd mot benskjørhet. Kan det gjøre at man får for mye kalk i blodet? (Jfr. sending i PULS hvor en av biskjoldbruskkjertlene ble fjernet hos noen med høyt innhold av kalk i blodet.)

Publisert 05.03.2001 13:13.
SE OGSÅ:
ALT OM:

Skandinavisk kosthold tilstrekkelig

En voksen person har ca. 1 1/4 kg kalsium i kroppen, det meste av dette er bundet i skjelettet hvor det er en kontinuerlig oppbygging og nedbryting av knokkelvev. Det daglige inntak som anbefales er på 1000 - 1500 milligram, og et skandinavisk kosthold som inneholder melk, ost, sild/ansjos og grønne grønnsaker gir i de aller fleste tilfeller mer enn tilstrekkelig kalsium. Like viktig som kalsiuminnholdet i maten er imidlertid kroppens evne til å suge opp og nyttiggjøre seg kalsium, til det trengs vitamin D som vi får fra tran (fet fisk), tilsetninger i margarin, melk o.l. og ved omdanning i kroppen når vi får sol på huden.

Selv om kroppen får tilført mye mer kalsium enn nødvendig, vil en derfor sjelden få for høyt kalsiumnivå i blodet uten at det er en overdose av vitamin D eller noen andre relativt sjeldne tilstander (bl.a. overdosering av vitamin A, for stor aktivitet av biskjoldbruskkjertlene og enkelte kreftformer). Blant symptomene på for høyt innhold av kalsium i blodet er de som ble omtalt i forrige PULS og som kan sammenfalle med det som rapporteres ved fibromyalgi; muskel- og leddsmerter, konsentrasjonsvansker, trøtthet og asteni. Behandlingen vil være avhengig av årsaken; som regel har en tid til å foreta blodundersøkelser for å kartlegge årsaksforholdene og prøve å rette opp dette.

Flere behandlingsmåter

Til å senke kalsiuminnholdet i blodet er det flere behandlingsmåter: På kort sikt vil et stoff som heter kalsitonin hindre at kalsium holdes igjen i nyrene når blodet renses gjennom disse, og prednisolon virker motsatt av vitamin D når det gjelder opptak av kalsium i kroppen. Et av medikamentene som brukes for å motvirke beinskjørhet (osteoporose) hindrer en type celler i knoklene i å frigjøre kalsium fra skjelettet, og på lengre sikt gir det derfor også lavere kalsiuminnhold i blodet selv om inntaket er det samme. Å fjerne en av kjertlene når det er for stor aktivitet fra parathyroideakjertlene, er tidligere nevnt i PULS. Og i bakgrunnen kan vi stille oss spørsmålet; "tok du for mye Møllers tran?" og vite at det ikke er så harmløst som reklamen gir inntrykk av at det er å overskride de anbefalte dosene helt ukritisk (kan gi overdosering av både vitamin D og A).

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - K
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no