skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Flassete teflonbelegg

Er det helseskadelig å bruke steikepanner, vaffeljern o.l. med teflonbelegg når det har begynt å falle av? Og er det mulig å få reparert slike jern?

Publisert 27.02.2001 09:55.
Teflon er egentlig et varemerke for en gruppe kjemiske produkter bestående av noen spesielt langkjedete molekyler (polymerer). Disse inneholder fluor og det vanligste er polytetrafluoretylen (PTFE). Når dette foreligger som et belegg på panner, kjeler o.l. er det liten kjent reaksjon med dette stoffet. Om biter skulle løsne og bli med i maten, reagerer det heller ikke med noen matvarer eller slimhinner i tarmen, og kommer ut uforandret i avføringen.

Ved håndtering av PTFE i industrien kan små mengder av stoffet på fingrene overføres på sigarettpapir. Dette kan gi opphav til såkalt "teflon-feber" med kraftige influensalignende symptomer, etter at stoffet varmes opp flere hundre grader idet sigarettgloen trekkes gjennom papiret med PTFE-støv. Slik inhalering har vi imidlertid ikke holdepunkter for skal skje fra teflonbelegg i husholdningen, selv ved sterk oppvarming. Der teflonbelegget er borte, oppstår det heller ikke noe helsefare å bruke produktet videre, annet enn at problemet med fastsvidd mat og risikoen for å få i seg lite helsebringende forkullede matrester øker.

For de som leser engelsk og har tilgang til Internett, kan en lese en god forklaring på hvordan teflon kan sitte fast i panna når ikke noe sitter fast i teflonen. Følg lenken under.

LENKER
Discovert Online Why Teflon Sticks to the Pan
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no