skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Søvnvansker

En mann har problemer med å få sove, selv om den mørkeste tiden er over. Er det lurt å begynne med sovemedisin?

Publisert 19.02.2001 16:36.
Etter lengre tids bruk av sovemedisiner kan det være vanskelig å slutte uten å få problemer med å falle inn i et naturlig søvnmønster. Som regel er ikke sovemedisiner egnet for annet enn korte perioder, hvis det har vært spesielle vansker med søvnen. Ved bruk utover en sammenhengende uke er det sannsynligvis ingen særlig tilleggseffekt annet enn troen på at en må ha disse tablettene for å sovne. Når man da prøver å klare seg uten, blir mange usikre på om det kan gå bra. Grublingen over dette, kombinert med noe økt uro ved abstinensreaksjonen når en slutter med medikamentet, gjør at en ofte har større vansker enn normalt med å sovne.

For en overgangsperiode er det da viktig å akseptere disse vanskene, og i stedet for å ligge våken i mørket å ergre seg, anbefales heller å slå på leselyset og lese en kjedelig bok til en føler seg trøtt nok til å sove igjen.

I tillegg gjelder selvsagt de vanlige rådene om å unngå kaffe fra ettermiddagen, gå en kveldstur og ikke "bruke opp" søvnbehovet ved å ta seg formiddags- eller middagslurer i stedet for å samle opp til en god natts søvn.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no