skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Pusting

Hvordan skal man puste for å puste "riktig"?

Publisert 29.01.2001 17:27.
Det å ha kontroll over egen pusting er ikke alltid like enkelt, spesielt når kroppen i endel stressede situasjoner strammer endel muskulatur og gir endret bruk av både nakke-/bryst- og magemuskulatur. Normalt kjenner vi jo ikke etter hvor ofte eller hvordan vi puster, vet du f.eks. hvor mange pustebevegelser du gjør pr. minutt slik som de fleste vet omtrent hvor mange pulsslag man har pr. minutt i hvile?

Hvis vi puster ekstremt fort (det som kalles hyperventilasjon), kan man risikere å få en nummenhetsfølelse ut i fingrene og faktisk svime av. Dette skyldes ikke for lite surstoff, men at det blir for lite CO2 (kulldioksyd) i blodet en stund. Den beste utvekslingen av surstoff som vi trenger tilførsel av og de stoffene vi kvitter oss med fra stoffskiftet vårt gjennom lungene, skjer når vi puster rolig ut og inn gjennom neseborene og gjerne med bruk av magemuskulaturen. Ved utpustingen fungerer lungene mye bedre når brystmuskulaturen er helt avslappet, da presses luften naturlig ut som i en elastisk belg.

Når vi er stressa og bruker brystmuskulaturen eller hiver etter pusten, forbrukes mye mer energi for å holde tritt med kroppens surstoffbehov, dessuten får vi mye bedre fylling og utnyttelse av den nederste delen av lungene når vi "suger" luften inn med bruk av magemusklene og undertrykk i magehulen enn når vi "presser" luft inn ovenfra med brystmuskulatur. Noen pusteteknikker kan man lære seg, som å tvinge seg til å puste gjennom nesen og å bruke magemuskulaturen aktivt når det kjennes ut som om kroppen begynner å bli stiv og stram som ved lange økter med ensformig gjentagelsesarbeid.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no