skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Foreldre, barn og røyking

- Jeg røyker, og barna spør om jeg kommer til å dø? Hva skal jeg si?

Publisert 22.01.2001 16:49.

Svar:

Det hender man blir svar skyldig. Gode svar har man egentlig ikke i slike tilfeller, men det gir en masse dårlig samvittighet til de som rammes av spørsmålet på denne måten. De faktiske forhold er rimelig udiskutable, i den grad vi skal si at noen av de handlinger vi har kontroll over er farlige eller ikke, kommer røyken med 7.000 dødsfall pr. år i Norge svært høyt opp. Den pedagogiske effekt av å framholde for barn at andre ting som de ønsker å utprøve må nektes fordi dette er farlig, når mamma sjøl gjør noe som er mye farligere, er svært dårlig. Barna gjør jo stort sett ikke som vi sier, men som vi gjør.

Men fra sakens faktiske forhold til det å sitte og bekrefte at mamma kommer til å dø av røyking, er det et langt sprang. Det vil være riktig å si at det er veldig sjelden at noen som er i 20-40-årsalderen ("så gamle som mamma og pappa er") dør av å røyke, og kanskje understreke at ikke foreldrene frivillig ville gjøre noe som kunne få dem til å dø fra barna sine. Problemet er at mamma en gang i tiden har vært så dum at hun har begynt å røyke, og når man har gjort det en stund er det veldig vanskelig å slutte igjen. Selv om mamma vet at det er dumt å fortsette, er det så vanskelig å la være når hun får lyst på en røyk at hun hittil ikke har klart å la det være. Kanskje dette kan sammenlignes med at 5-åringen som er ute og leker en dag kan bli så fryktelig tørst at han drikker fra en vanndam selv om han har fått beskjed om ikke å gjøre det fordi det kan være farlig?

Hvis man ikke av prinsipp vil fortsette å røyke livet ut (uansett hvor kort eller sykdomsfylt det livet kan bli), kan det kanskje være motiverende for mammaen å gi 5-åringen et løfte om at hun skal slutte å røyke når hun har fått hjelp til å holde igjen for den sterke lysten og føler at hun klarer å slåss i mot denne. 5-åringen bør også få respons på at det at barna bryr seg om og vil at at mamma ikke skal dø, kan gjøre det lettere å klare å slutte å røyke.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no