skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Testikkelkreft

Kreftcelle
Kreftcelle
Testikkelkreft er den vanligste kreftformen blant menn mellom 15 og 34 år. Hvordan kan man undersøke seg selv for tidlige tegn på testikkelkreft på linje med det kvinner kan utføre av brystundersøkelse selv?

Publisert 22.01.2001 15:51.

Svar testikkelkreft:

De fleste tilfeller av testikkelkreft oppdages av mannen selv, eller av partneren hans, og kjennes som en kul i en testikkel. Det er ikke så vanlig å drive systematiske undersøkelser med tanke på å avdekke kreftforandringer i testiklene hos menn som det er for kvinner å undersøke brystene hver måned, men slik selvundersøkelse er kanskje den beste forholdsregelen for å oppdage forandringer tidlig. Jo raskere testikkelkreft oppdages og behandles, desto mindre inngripende behandling blir nødvendig, og jo bedre er som regel sykdomsutsiktene. Ved smerter eller ømhet i pungen eller annen mistanke om at noe kan være galt med testiklene, bør en i hvert fall utføre dette.

Selvundersøkelse er enklest etter et varmt bad eller en dusj, fordi testiklene trekker seg litt opp fra pungen når det er litt kjølig. Stå naken foran speilet og se etter hevelser i pungen. Undersøk deretter hver testikkel ved å rulle den forsiktig mellom tommelen - og pekefingeren og langfingeren. Testikkelen skal kjennes oval, myk og relativt fast. Det er normalt at den ene testikkelen er litt større enn den andre. Undersøker du deg selv regelmessig, lærer du å kjenne denne delen av kroppen din og vil raskt kjenne forandringer eller kuler i testikkelen.

Kreftkuler kommer oftest på testikkelens framside, og vanligvis er en slik kul ikke øm. Kuler i begge testiklene samtidig er svært sjelden. De fleste kuler i en testikkel er kreft, men en må huske at det på baksiden av testikkelen skal være et vedheng som kan være litt ømt å klemme sammen, det er bitestikkelen. Ved selvundersøkelsen bør en finne fram til bitestikkelen bak hver testikkel. Det er her sædcellene lagres og det er herigjennom de transporteres. Ikke forveksle bitestiklene som er avlange, med en eventuell kul som er mer rund, fastere og vanligvis større. Ved forandringer som virker mistenkelige bør en oppsøke lege, ofte kan en få avklart hva innholdet i kuler i pungen er gjennom en ultralydundersøkelse som ikke innebærer noe stikking eller skjæring under den avklarende utredningen.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no