skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

"Kniping" og urinering

En ung mann spør om det er farlig å "knipe av" strålen når han tisser?

Publisert 15.01.2001 18:24. Oppdatert 15.01.2001 18:25.
Betennelse i prostatakjertelen kan oppstå både som følge av en infeksjon med bakterier eller andre mikroorganismer som f.eks. chlamydia eller gonoré, eller ved mer mekanisk irritasjon og i enkelte tilfeller som et av flere symptomer i noen sykdommer som også påvirker ledd og andre organer i kroppen (f.eks. Reiters sykdom).

Prostata kalles på norsk blærehalskjertelen etter hvor den er plassert, og ved betennelse kan det både bli avklemt urinrør som gir vansker med vannlatning foruten smerter og i endel tilfeller med bakterieinfeksjon også utflod og svie ved vannlatning. Hos yngre menn er det oftest de seksuelt overførbare sykdommene som er årsaken til prostatitt, her er bruk av kondomer viktig for å hindre overføring av sykdommen til og fra seksualpartner, og dersom en partner får diagnostisert en slik infeksjon er det viktig at begge behandles samtidig for å unngå ny smitte ved neste kontakt.

Hvis man fysisk klemmer av penis mens man later vannet blir det et plutselig stort trykk oppover i urinrøret som også kan gi irritasjon av prostata, men det er sjelden man får så stort trykk ved bare å klemme av med egen bekkenbunnsmuskulatur. Det tryggeste er allikevel å tømme blæra helt når en først har satt i gang vannlatningen for ikke å få noe refluks (tilbakestrøm) av urin som kan irritere prostatas kjertelåpninger.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no