skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Blåmerker

Hvorfor får noen så lett blåmerker mens andre kan slå seg kraftig uten å få et merke?

Publisert 15.01.2001 18:20.
Noen har stivere eller sprøere årevegger enn andre, slik at de lettere får små blødninger i huden og underhuden ved slag, og det er det som synes som "blåmerker" eller hematomer. Andre ganger kan hudens tykkelse avgjøre hvorvidt man er bedre isolert og tåler kraftigere slag uten å slå sprekker i blodkarene.

Det er også relativt stor forskjell mellom menneskene i hvor stor grad de har blodplater og andre deler av det såkalte koagulasjonssystemet intakt, ved enkelte sykdommer og tilstander kan det være en langt større blødningstendens uten at det er fullt utviklet "blødersykdom", f.eks. K-vitaminmangel.

Bruk av medikamenter som Dispril, Albyl, Globoid og andre med stoffet acetylsalicylsyre gir en økt blødningstendens i minst ett døgn etter siste inntak, det er derfor disse medikamentene brukes hos de som har en forhøyet risiko for å få tettet blodårer med blodpropper. Hos barn og kvinner som ikke åpenbart har noen sykdomsforklaring på oftere blåmerker bør en vurdere om det kan foreligge mishandlingsproblematikk.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no