skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Paracetamol og alkohol

Noen bruker reseptfrie smertestillende medikamenter som inneholder paracetamol (Eks.: Paracet, Panodil, Pinex, Paracetamol) når de legger seg etter en aften med alkoholinntak for å unngå hodepine dagen etter. De fleste har fått med seg at selv om disse medisinene selges reseptfritt, har de en skadelig effekt på leveren hvis det tas for store doser - voksne bør ikke ta mer enn 6-8 tabletter à 500 mg pr. døgn ved normal leverfunksjon.

Publisert 15.12.2000 13:08.
Etter alkoholinntak er imidlertid leveren opptatt med å bryte ned alkoholen slik at den kan skilles ut av kroppen, og generelt sett vil nedbrytingen av medikamenter og andre stoffer i leveren da bli stående i "kø" og vente på ledig kapasitet. En får derfor en lengre virketid av medikamentene og deres nedbrytingsprodukter og muligheten for å skade noen av levercellene blir større ved samtidig alkoholinntak. Vent derfor heller med å ta slike smertestillende til det viser seg å være behov for dette dagen derpå, og la heller kroppens signaler om at alkoholinntaket har vært en mishandling av din egen kropp være en passende påminnelse om at man heller bør redusere inntaket en annen gang enn å prøve å reparere på skaden med noe som forsterker muligheten for varig skade av leveren.

Forøvrig har de kjente preparatene Dispril, Albyl-E, Globentyl o.a. med innhold av acetylsalisylsyre en helt annen nedbryting i kroppen og gir ikke noen leverskade selv om de tas sammen med alkohol. Imidlertid er disse blitt reseptbelagt fordi de har en tendens til å øke faren for blødninger som f.eks. magesår, og kombinert med langvarig bruk av alkohol vil dette kunne være et problem fordi en da har økt risiko for både magesår og blødninger fra slimhinnen i spiserøret.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no