skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Briller/aldersforandringer det ikke nytter å slåss mot

Når mennesker passerer 40 år, begynner linsene i øynene å stivne. I stedet for å ha vært i stand til å fokusere ved forskjellige avstander slik at et normalt øye kan se både på nær og fjern avstand, vil øyet med en stiv linse få et fast syn som for de flestes tilfelle medfører at man trenger briller for å kunne se skarpt ved lesing eller arbeide med PC.

Publisert 15.12.2000 13:02.
De som i utgangspunktet er nærsynte kan klare seg videre uten briller ved lesing, men må ha avstandsbriller for å kunne se på TV eller kjøre bil. I en overgangsperiode kan man klar noe fokusering ved å myse, men etter hvert vil det kunne gi økt trøtthet i øynene og hodepine. Denne prosessen kommer hos alle en gang i løpet av 40-årene.

Det er ikke holdepunkter for å si at de som begynner med briller for "tidlig" eller med en gang de kjenner behov for det får noen raskere stivning av linsene eller behov for sterkere briller. Det er heller ikke grunn til å tro at de som utsetter testing og kjøp av briller får noen skade på synet, annet enn at de som regel unødig påfører seg mer hodepine ved å myse enn det som burde være unødvendig og at de kan utgjøre en fare i trafikken fordi de nekter å innse at de har dårligere syn. De som allerede bruker briller eller kontaktlinser før de kommer i denne alderen bør følge opp kontakten med den øyelege og/eller optiker de allerede har, ellers kan alle få undersøkt synet sitt hos en optiker uten å behøve noen henvisning fra lege.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no