skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Tyfoidfeber


Publisert 08.12.2000 16:05.
Smitteveien er for de fleste fra mat/drikkevann eller kontakt med smittede personer der det er dårlig hygiene. En som er smittet får oppvekst av bakterier i mage/tarmsystemet og noen ganger en generell spredning gjennom blodbanen, men ikke alle får diaré. Symptomene med feber og dårlig allmenntilstand kan komme fra noe dager til et par uker etter smitten, avhengig av hvor stor dose med bakterier en har fått i seg og tilstanden til immunsystemet. Ved merkbart nedsatt allmenntilstand med spredning i blodbanen og eventuelt blodige avføringer kan det være aktuelt å gi antibiotika for å bekjempe infeksjonen.

Det er ikke vanlig å behandle familie eller omgangsvenner av en med tyfoidfeber "for sikkerhets skyld", ved god hygiene som hindrer overføring fra avføring til flater som seinere kan bli ledd i en smitteoverføring fra hånd til munn er det liten smitterisiko. Personer som arbeider bl.a. i helsevesenet eller med produksjon og tilberedning av mat/næringsmidler skal holdes borte fra slikt arbeide til en er sikker på at alle tenkelige muligheter for smitteoverføring er borte.

Noen kan bli bærere av smitten i flere måneder eller år, f.eks. kan en bakteriekoloni trives godt bortgjemt i en gallebære uten å bli utryddet selv av flere antibiotikakurer, og jo flere kurer en har gitt jo større er muligheten for at det utvikles resistens (at bakteriene blir mer motstandsdyktige mot antibiotikaen). En serie med avføringsprøver som sendes inn til en bakteriologisk undersøkelse kan avsløre om en er bærer. Det er sjelden alvorlige seinkomplikasjoner hos vanlig friske mennesker i Norge, men har en et nedsatt immunforsvar eller ønsker å redusere muligheten for å kunne bli satt ut av spill i mange måneder av tyfoidfeber, finnes det vaksiner som i første rekke er aktuelt for personer som skal oppholde seg i lengre tid i områder hvor tyfoidfeber er mer utbredt enn her i Norge.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no