skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Tilskudd av magnesium mot hjerteflimmer

Magnesium er et vanlig forekommende stoff i kroppen, nødvendig bl.a. i mange prosesser inne i cellene. Vi har endel lagre i kroppen, ca. 60 % er bundet i beinvev og resten i muskulatur, nyrer, hjerte og lever. Hovedkilden for tilførsel av magnesium i kosten er kornvarer og grønnsaker.

Publisert 08.12.2000 15:49.
Lavt magnesiuminnhold kan øke risikoen for hjertearytmier (uregelmessig hjerteaksjon). Lite magnesium får man oftest ved langvarig diaré, nedsatt tarmfunksjon (dårligere opptak) og særlig samtidig med bruk av en spesiell type vanndrivende medisiner som brukes ved hjertesvikt eller høyt blodtrykk. Økt magnesium kan gi endel uheldige effekter i kroppen, spesielt utsatt er de som har en nyresvikt hvor magnesium hoper seg opp i kroppen. Jeg vil derfor ikke anbefale noen å begynne med magnesiumtilskudd uten at det er sjekket om det er for lavt nivå og hvordan nyrefunksjonen er.

Ved større kraftanstrengelser som mosjonsløp, lange turer eller hardt kroppsarbeide vil det være viktig å tilføre væske med noe mineralsalter (Farris-lignende mineralvann) for å unngå lave verdier av både magnesium og andre stoffer, men uregelmessig hjerteaksjon etter en slik kraftanstrengelse skyldes sjelden magnesiumsmangel aleine da det er lagre i kroppen som dekker lang tids forbruk/behov.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no