skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Inkontinens hos menn


Publisert 08.12.2000 15:40. Oppdatert 14.12.2000 18:45.
Det å være inkontinent for urin i voksen alder er ikke så hyppig hos menn som hos kvinner, og har kanskje i større grad vært tabubelagt eller vanskelig å ta opp for menn. Det kan være forskjellige årsaker til at man ikke klarer å holde på urin oppsamlet i urinblæra slik at det lekker ut som "småflekker" eller gir ufrivillig tømming av større mengder urin. De som har slike problemer bør få utført en orienterende utredning for å se om man kan gjøre noe med årsaken før man slår seg til ro med at det skal være slik og bruker tekniske hjelpemidler for å skjule eller takle problemet.
Noen ganger er det arrdannelser etter infeksjoner i urinveiene som kan være årsaken, andre ganger forandringer i prostatakjertelen og særlig etter operasjoner for å fjerne prostatavev ved forstørret kjertel. I tillegg kan manglende styring eller kontroll over nervene som regulerer lukkemusklene ved urinblæras åpning gi slike lekkasjer, eller at selve lukkemuskelen ikke fungerer godt nok ved store trykkøkninger som hoste, nys og latterkuler. Ved bevisstløshet og kramper (f.eks. epileptiske anfall) kan det ofte forekomme ufrivillig urinavgang.
Det finnes endel hjelpemidler på markedet, og de som har en kronisk inkontinens får dekket dette på blå resept. Det finnes både mindre "dryppfangere", større inkontinensbleier og eventuelt "kladder" til bruk i senga hvis det er om natta en har problemer med å holde tett.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no