skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Brannskade etter vannkoker

Ved brannskader er det viktigste tiltak for å begrense utbredelsen av skaden å kjøle ned området så snart som mulig i minst 15 minutter, helst 30 minutter.

Publisert 08.12.2000 15:22.
Har man ikke dusj eller rennende kaldt vann tilgjengelig, bruk fantasien for å finne annet som kjøler ned (snø ute om vinteren, isbiter fra fryser pakket i en plastpose eller rett på såret med et håndkle eller annet plagg rundt, flaske med rent mineralvann eller nærmeste bekk, vanndam, fontene eller lignede). Kan man velge mellom forskjellige kilder, velger man selvsagt renest mulig vann for å redusere risikoen for å forurense såret med smuss og bakterier hvis huden har blitt ødelagt, men er valget enten en sølepytt med vann eller ingen kjøling ville jeg valgt sølepytten for å stanse kokingen av vevet nedover i dybden under brannsåret for seinere å rense så godt som mulig under sterile forhold. Det er ingen behov for å bruke tid på å kline smør, brannsalver eller alskens lindrende urter eller remedier på et brannsår i akuttfasen, det er nedkjølingen som teller og som gir lettest oppfølging når såret i ettertid skal tilheles og gro.

Ved mindre brannsår (noen få centimeters utstrekning i hver retning) kan det være aktuelt å gi acetylsalisylsyre (dispril, albyl o.l.) så tidlig som mulig etterpå for å holde flest mulig av de små blodkarene i underhuden under og inntil brannsåret åpne, da en av egenskapene til dette medikamentet er å hindre blodplatene i å klumpe seg sammen. Ved større områder kan situasjonen være dramatisk spesielt for små barn, og da skal oppfølgingen skje så raskt som mulig på legevakt eller sykehus uten at en iverksetter noen medisinsk behandling sjøl utover førstehjelpen med vekt på nedkjøling.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no