skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Antibakterielle vaskemidler

Huslegen er ikke noe begeistret for unødvendig eller overdreven bruk av midler som dreper enkelte av de mikroorganismene vi omgis av og lever relativt lykkelig sammen med. Hele hudoverflaten vår, tarmene og de fleste slimhinner har vanligvis en blanding av bakterier og andre organismer som vi er avhengige av for å fungere normalt og som sjelden gir noen sykdom.

Publisert 08.12.2000 14:38.
Bakterier som kan framkalle sykdom kaller vi patogene bakterier, og de prøver vi med forskjellige metoder å begrense spredningen av. I tillegg til å bruke antibiotika (bakteriedrepende medisin) i de tilfeller kroppen ikke klarer å drepe bakteriene selv, bruker vi endel hygieniske forholdsregler for å hindre spredning av disse. Men dersom vi skal begynne å behandle alle våre omgivelser med bakteriedrepende midler for å drepe patogene bakterier, tar vi samtidig knekken på den normale bakteriefloraen.

Dette kan medføre at andre mikroorganismer som virus, sopp eller andre bakterier som ikke er så ømfintlige for dette middelet plutselig får fritt spillerom og formerer seg slik at de gir ubehagelige symptomer eller sykdom. Og hvis en ofte gir litt for små doser av et bakteriedrepende middel, er det de bakteriene som er de sterkeste som overlever og derfor vil trenge større doser eller nye typer antibiotika om de skal utryddes en annen gang. Det er dette vi kaller resistens, eller økt motstandskraft hos bakteriene, og som er en trussel mot vår evne til å kunne behandle infeksjonssykdommer effektivt.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no