skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Medisiner og gule tenner?

Får barn som bruker mye penicillin gule tenner?
Kan dette hindres?

Publisert 14.05.2003 12:13. Oppdatert 14.05.2003 12:16.


Huslegen i PULS, Ørn Terje Foss PULS


Utvikling av tenner

Penicillin er en gruppe bakteriedrepende midler, antibiotika, som brukes ofte ved infeksjoner som forekommer hyppig blant barn. Under veksten med utvikling av tenner, og andre typer vev i kroppen, kan avleiringer av medikamenter eller nedbrytingsstoffer fra disse, binde seg til stoffene som utgjør byggesteinene. Byggesteinene av vevet er for eksempel kalk i knokler og emalje.


Sammensatte årsaker

Penicillin er ikke blant de medikamentene som er mest kjent for å binde seg på denne måten. Det er sjelden noe problem ved vanlige kurer. Men andre typer antibiotika, blant annet "doksycyklin", som mange voksne bruker ved luftveisinfeksjoner, frarådes brukt til barn mens tenner utvikles. Likevel er det verdt å merke seg at mange barn med kroniske eller hyppige infeksjoner får penicillin samtidig med at de er syke med feber. For å unngå uttørring ved feber, får en råd om ekstra væskeinntak. Her kan saft og brus øke misfarging av tenner.


Munnhygiene for syke

Ved sykdom har en dårlig appetitt, med mindre fast føde som tygges og renser tennene. Det kan komme oppkast med ekstra syrebelastning på tennene, og i tillegg er kanskje ikke rutinene like gode
for tannpuss under sykdomsperioder. Slike faktorer vil kunne øke muligheten for misfarging av tenner. Kronikere med fast bruk av penicillin eller annen antibiotika over tid, bør ta opp problemstillingen med legen som skriver ut dette. Ta gjerne kontakt med tannlegen for råd om god munnhygiene under slik behandling.


Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM BARNS HELSE

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no