skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Cola og potetgull mot diaré?

Denne uken har svarer Ørn blant annet på spørsmål om hvordan man kan kurere diaré. Andre lurer på om pulverkaffe er sunnere enn filter- og kokekaffe. Og det spørres også om råd om kalde fingre.

Publisert 09.12.2002 16:57.

Spørsmål om diaré:

Er det riktig å drikke cola og spise potetgull når man har diare og hjelper det med kulltabletter?

Svar:

Når slimhinnen som kler innsiden av mage- og tarmsystemet blir hoven og sår, vil den heller ikke fungere normalt i forhold til å ta opp væske og næringsstoffer fra tarmen. Den kan i tillegg lekke ekstra væske ut, akkurat som et åpent brannsår i huden kan væske relativt store mengder. De to viktigste prinsippene for håndtering av diaré i en litt akutt situasjon blir derfor å forsøke å erstatte så mye som mulig av væsketapet og å unngå å irritere slimhinnen unødig.

Både cola, annen brus, farristyper, saft, te og ikke minst vanlig vann er aktuelle for å fylle på med væske, det er viktigere at det er en type som frister så en får i seg tilstrekkelige mengder, enn å diskutere hvilken type som er mest effektiv. Hos små barn og i kritiske tilfeller, er det viktig å få med noe salter som binder væsken bedre i kroppen, f.eks. saft blandet i Farris, te eller suppe med litt salt og/eller sukker. En bør være varsom med kaffe, alkoholholdige drikker og til en viss grad melk, da disse kan irritere eller for melkens del bidra til å opprettholde diareen ved at ikke melkesukkeret spaltes og suges opp fra tarmen når slimhinnen er skadet. Noen mattyper som ellers frarådes for de som har problemer med treg mage, kan prøves når en har diaré, f.eks. loff og boller. Potetgull, salte peanøtter, salt pølse o.l. kan bidra til å binde væske bedre i kroppen, mens sterkt krydret og røkt mat vil kunne øke irritasjonen av tarmens slimhinner og forverre situasjonen.

Kulltabletter kan ha en viss effekt i å stabilisere tarminnholdet, og ved infeksjoner og matforgiftninger kan kulltablettene bidra til å binde endel skadelige stoffer i tarmen i stedet for at disse stoffene kunne øke irritasjonen av slimhinnene. Det finnes også tabletter til egenbehandling av alvorlige diareer og som fås kjøpt i småpakker uten resept på apoteket, disse påvirker muskulaturen i tarmveggen. Ved langvarig diaré og økende knipesmerter, eventuelt påvirket allmenntilstand og manglende evne til å få i seg drikke, bør lege kontaktes. Hvis du har gjennomgått en tarminfeksjon og fortsatt har noe symptomer og arbeider med næringsmidler eller stell/omsorg for syke mennesker, må du huske på muligheten for å kunne overføre smittestoffer til mat eller andre personer, og det må motvirkes ved god hygiene og å holde seg unna slike arbeidsplasser til en har vurdert at smitterisikoen er eliminert.

Spørsmål om pulverkaffe

- Vi vet jo nå med sikkerhet at filterkaffe er helsemessig "sunnere" enn kokekaffe p.g.a fettfiltreringen i kaffefilteret. Hva med pulverkaffen, er den "fali" eller er den kanskje bedre enn både filterkaffe og kokekaffe?
Jeg drikker personlig mye pulverkaffe av typen Nescafé Gull. Hadde vært takknemlig for å få svar på dette

Svar:

Pulverkaffe har lenge vært "verstingen" i mine øyne, fordi den består av kaffe som bare har fått vannet fjernet og derfor beholder alle stoffene fra kaffen når varmt vann tilsettes på ny. Den er vel imidlertid ikke som kokekaffe før vannet fjernes, den er mer å betrakte på linje med filterkaffe. Pulverkaffe har derfor sannsynligvis like lite som filterkaffe av de ugunstige fettstoffene som er påvist i store nok mengder i kokekaffe til å gi økt risiko for hjertekarsykdom. Hvorvidt det er store forskjeller mellom Nescafé gull og andre typer frysetørret kaffe m.h.t. hvor mye grums, grut eller fettstoffer de har med seg, er jeg ikke sikker på. Hvis en ønsker å gardere seg, kan en også la pulverkaffe bli filtrert gjennom et kaffefilter før den drikkes. Hvis filteret er nesten like reint for partikler etter filtreringen som det var før, er det heller lite av partikler som inneholder de ugunstige fettstoffene i pulverkaffen. For kafferentusiaster blir da dilemmaet å velge mellom en sunnere kaffe uten helseskadelige fettstoffer, eller kokekaffe med flere fettstoffer hvor imidlertid flere smaksstoffer er bevart.

Spørsmål om kalde fingre og tær

-Jeg fryser lett på føtter og får lett "likfingre". Rådene har vært trening og drikk mye vann. Gjør begge deler uten at det synes å hjelpe. Finnes andre gode råd? Og er det på andre måter "skadelig" å ha dårlig blodomløp?

Svar:

Noen har dårligere blodomløp enn andre, og med nedsatt gjennomstrømming av blod vil det også lettere bli kalde fingre og tær/føtter. Noen kan ha utviklet "likfingre" etter mange års håndtering av vibrerende verktøy og redskap som kan skade nervesystemet som styrer avklemmingen av de små pulsårene i hendene, andre kan ha pådratt seg forfrysninger som har ødelagt noen av de mindre blodårene i huden, men de fleste med nedsatt blodsirkulasjon til føttene har såkalte røykebein som skyldes trange blodårer etter mange års avleiring av stoffer i åreveggene. Prosessen kan forsterkes ved samtidig høyt kolesterol, høyt blodtrykk og sukkersyke. Stadig nedsatt blodsirkulasjon øker risikoen for å få sår som ikke vil gro og koldbrann, dessuten blir huden mindre motstandsdyktig mot infeksjoner. Vann er sunt, men har sannsynligvis ikke noen effekt på kalde føtter eller likfingre med mindre hele kroppen har væskemangel (er dehydrert).

De beste rådene er å forebygge før endringene gir alvorlige symptomer, fordi det er begrensete muligheter for å renske opp i trange blodårer. Hvis de tetter seg helt, eller er blitt så trange at amputasjon vurderes, forsøkes gjerne operasjon med å utvide eller bytte ut de trange årene hvis ikke en medisin som kan utvide blodårene litt har gitt merkbar bedring etter noen uker. For å unngå at det dannes blodpropper i de trange partiene, vil mange få anbefalt å bruke en daglig dose acetylsalisylsyre. Trening inntil en får smerter pga nedsatt blodgjennomstrømming ser ut til å ha en effekt med hensyn til å stanse opp og delvis bedre utviklingen, men må i tilfelle være strukturert (daglig). De generelle råd for å redusere risikoen for hjerte/karsykdommer gjelder også for nedsatt blodomløp i føttene: Ikke røyke, rikelig mosjon, lavest mulig kolesterol og endel andre fettstoffer, unngå helsefarlig overvekt. Ta dessuten godt vare på huden for å unngå sår og hudinfeksjoner i områder med nedsatt blodomløp.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no