skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Søvnråd

Veldig mange av oss har problemer med å sovne når vi legger oss om kvelden.

Publisert 18.11.2002 14:45. Oppdatert 22.11.2002 09:31.

Helt enkelt

Gode generelle søvnråd er å unngå inntak av koffein eller store måltider utover kvelden, få frisk luft og gjerne litt mosjon på kvelden før en legger seg, og ikke ha med seg for mange bekymringer og tunge tanker til sengs.

Dobbeltsengen

Hvis en deler seng med en som har annet innsovningsmønster enn en sjøl, kan det lett oppstå problemer, f.eks. hvis en vil lese på senga og har lys på mens en annen vil ha det helt mørkt, en vil ha vinduet åpent og kjølig mens den andre vil ha varme på. Jo eldre en blir, jo viktigere blir det antakelig å få lov til å ha sine søvnritualer uforstyrret. En kommer ikke utenom at separate soverom, eller i hvert fall separate senger/madrasser, reduserer problemene betraktelig hos godt voksne som plages med dårlig søvn.

Tetthet/trange dobbeltsenger når den ene beveger seg, snorker eller avgir gryntelignende lyder øker sannsynligheten for å vekke den man deler seng med, og dette reduserer over tid søvnkvaliteten. Etter at den heteste ungdomsforelskelsen har passert, er et minstekrav for å kunne sove noe mer uforstyrret at en har hver sin dyne, delt madrass tilpasset hver sin kroppstyngde og komfort og at man i hvert fall ikke har felles vannseng.

Ellers bør en ha leselamper som gir minst mulig blending eller lys over på den andre sengehalvdelen, lese ferdig avisene før en legger seg og heller bruke bøker til sengelektyre. Hvis den ene eller begge har tendenser til å sove urolig og snu seg mange ganger i løpet av natta, bør senga være breiest mulig, alternativt kan en legge en pute eller liten dyne sammenrullet som en pølse mellom de to som deler senga for å hindre at den ene ruller over den andre i søvne.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no