skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Lavt stoffskifte

Hvordan vet man at man har lavt stoffskifte? Er det farlig - og kan man gjøre noe med det?

Publisert 18.11.2002 14:06. Oppdatert 27.11.2002 09:01.

Hva er stoffskiftet

Stoffskiftet er forenklet sagt en betegnelse på omsetningen av stoffer i kroppen når den går på "tomgang". Selv om vi ikke utfører noe fysisk kroppsarbeide med ekstra bruk av muskler, skjer det en masse arbeid i celler rundt i kroppen for å opprettholde de fleste livsnødvendige funksjoner.

Stoffskiftet styres av et hormon fra et område i hjernen. Når det er behov for å stimulere stoffskiftet, produseres mer av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) fra skjoldbruskkjertelen, men i noen tilfeller kan det være feil på selve skjoldbruskkjertelen eller styringen av denne. Slik oppstår for lavt stoffskifte (hypothyreose), som gir seg utslag i endret kroppsfunksjon. Ca 1% av befolkningen har hypothyreose, oftere hos kvinner enn menn og høyere forekomst jo eldre man blir.

Symptomer på lavt stoffskifte

Ved begynnende symptomer er det vanskelig å stille denne diagnosen, men ved fullt utviklet hypothyreose foreligger det i typiske tilfeller tiltaksløshet, treigere bevegelser, nedsatt kuldetoleranse, smerter i muskler og ledd, vektøkning og økt søvnbehov. Det er heller ikke uvanlig med forstoppelse, svimmelhet, prikking i hender og andre hudområder, endringer i menstruasjonsblødningene hos kvinner, håravfall og uklar stemme.

Behandling

Får man mistanke om hypothyreose, tas vanligvis blodprøver hvor en måler nivået av de hormonene som inngår i styringen av stoffskiftet, og undersøker om andre sykdommer eller medikamenter kan virke inn på stoffskiftet. Hvis man tidligere har hatt for høyt stoffskifte (hyperthyreose) og har gjennomført behandling for å redusere tyroksinproduksjonen, kan en ha gått litt for langt eller kirurgisk ha fjernet så mye av skjoldbruskkjertelen at en har fått varig nedsatt funksjon.

Ved hypothyreose er behandlingen å tilføre de manglende hormonene med tablettbehandling hvor en jevnlig kontrollerer nivået av disse i blodet og observerer symptomer på for høyt eller lavt stoffskifte for å kunne justere dosen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no