skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Sovende armer og bein

Hvorfor "sovner" lemmer hvis man f.eks. setter seg på et av beina, legger seg oppå armen og lignende? Kan det være farlig?

Publisert 05.11.2002 09:43.

Nerve i klem

I de fleste tilfellene vil årsaken til at lemmer "sovner", d.v.s. at de midlertidig får nedsatt følelse eller lammelse av muskulaturen, skyldes at en har klemt av en nerve på veien mellom ryggmargen og det stedet en får slike forandringer.

Nervene ligger i en ganske tynn hylse, og spesielt der det er trange partier som i overgangen skulder/overarm, like ovenfor albuen eller i håndleddet, kan et trykk mot huden også medføre en avklemming av en nerve.

Farlig?

I de aller fleste tilfeller er det snakk om en midlertidig lammelse som kun varer i noen sekunder eller minutter etter at trykket er blitt fjernet, men har man sovet blytungt og ligget lenge med trykk mot ett sted hele natta, kan det godt ta mange timer før funksjonen er helt normal igjen.

Hvis man bare klarer å unngå å påføre en kroppsdel som midlertidig er uten følelse noen skader etterpå, er det sjelden noen dramatiske følger av dette.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no