skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hva er insulin?

Insulin er et hormon som skilles ut fra bukspyttkjertelen. Hormonet har en viktig funksjon i kroppens håndtering av sukker.

Publisert 21.10.2002 16:57.

Blodsukker

Mat som inneholder karbohydrater brytes ned i tarmen til sukkerenheter, som blir tatt opp i blodet. Det vi kaller blodsukker er et mål på hvor stor konsentrasjonen av sukkertypen glukose er.

Ved sukkersyke (diabetes mellitus) er mangel på insulin eller manglende effekt av insulin årsaken til et blodsukkernivå som er mye høyere enn hos andre. Sukkersyke behandles derfor med tilførsel av insulin. Det er viktig at man får tilført en riktig dose, for et altfor lavt blodsukker kan føre til andre alvorlige symptomer.

Potet verre enn strøsukker

For enkelhets skyld kan vi si at blodsukkeret avhenger av hvilken sammensetning det er av karbohydrater i maten. Mat som inneholder mye stivelse (poteter, ris, pasta osv.) gir en betydelig stigning i blodsukkeret, fordi all stivelse brytes ned til glukose. Vanlig strøsukker gir faktisk mindre stigning, fordi bare halvparten av sukkeret er glukose og resten er fruktose.

Kroppens reaksjon

Når blodsukkeret stiger, skiller bukspyttkjertelen ut mer insulin, som hjelper til å få glukosen over fra blodet til muskelceller og andre celler som bruker glukose som energikilde.

Sukker kan også lagres i leveren som glykogen, og senere frigjøres hvis blodsukkeret synker og cellene trenger påfyll av energi. Sukker lagres også som fett, men det er ikke like lett for kroppen å få fatt i denne energien.

Diabetes

Ved diabetes type I er det for liten produksjon av insulin i kroppen, men ved type II kan produksjonen være nesten normal. Problemet ved type II diabetes er at insulinet virker for dårlig. Årsaken til dette er gjerne knyttet til livsstil - overvekt med økende fettinnhold i celler gjør insulinets jobb vanskeligere.

Effekten av dette er at blodsukkeret vil holde seg høyt i lang tid i stedet for raskt å normaliseres. De vanligste symptomer ved diabetes er en følge av dette høyere blodsukkeret over tid; økende tørste og væskeinntak og tendens til å få infeksjoner lettere enn andre. Ved dårlig blodsukkerregulering over tid er det økt risiko for forandring av blodkarene med utvikling av hjerte-karsykdom, redusert syn og nyrefunksjon og nedsatt immunforsvar.


Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no