skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Rykninger i søvne

Mange har sett det hos samboer eller ektefelle, og noen våkner av at de gjør det selv. Hvorfor rykker det noen ganger i kroppen etter vi har sovnet?

Publisert 30.09.2002 13:16.

Ville drømmer

Vanligvis er krampetrekningene i kroppen en reaksjon på hendelser i en drøm. Rett etter innsovning kan aktivitetsnivået i drømmene være ganske heftig. Mange, særlig guttebarn, kan bråvåkne av at de i drømmen faller utfor et stup, er i ferd med å bli angrepet av villdyr eller lignende - og utfører noen kraftige muskelbevegelser for å avverge farene.

Det er ikke helt uvanlig at de kan våkne gjennomvåte av svette med hjertebank og kraftig angst eller frykt etter slike rykninger.

Redusert surstoff

Krampetrekninger i søvne kan også være et symptom på at surstoffnivået til hjernen blir akutt redusert. Dette skyldes gjerne snorking ledsaget av "søvn-apnoe", det vil si at man slutter å puste i noen sekunder. Rykningene er da en refleks som forteller kroppen at det er på tide å komme i gang med puste-bevegelser igjen.

Sjeldnere forklaringer

En sjelden gang kan rykningene skyldes kramper som følge av forandringer i stoffskiftet, hormonnivåer eller salter. Det kan også forekomme i forbindelse med abstinenser, ved hyperventilasjonsanfall eller et epileptisk anfall.


Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no