skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Sommerfugler i magen

Det kiler og spreller når vi er spent eller forelsket. Men vanlige sommerfugler er det jo ikke.

Publisert 17.09.2002 09:30.

Ukjent sommerfuglspiser?

Hvor vidt beskrivelsen stammer fra noen som en gang svelget sommerfugler hele, vites ikke. Det eneste som er helt sikkert er at de fleste som beskriver denne følelsen faktisk ikke har noen sommerfugler i magesekken.

Det finnes jo de som spiser rå mark, insekter, østers og andre matvarer som kan være i bevegelse en kort tid etter at de havner i magen.

Den logiske forklaring

Men sannsynligvis er "sommerfuglene" knyttet til en del nerver i mellomgulvet og i veggen til magesekken og andre deler av fordøyelsesapparatet som blir mer følsomme. Følsomheten skyldes sinnsstemningen vår.

De superfølsomme nervene reagerer kraftig på selv små bevegelser når vi endrer sinnsstemning. En helt vanlig sammentrekning av muskulatur i magesekken kan kjennes som spredte og bevegelige flaksere.

Et passende påfunn

Medisinstudiet tok ikke opp temaet spesielt, men det kan jo finnes andre og bedre forklaringer på fenomenet. Uansett er det nok ikke så urimelig å kalle dette "sommerfugler i magen".

Å tenke på dem som nervetråder og sammentrekninger i fordøyelsesorganer gjør ikke helt samme nytte som tanken på frie, flaksende sommerfugl-kilere. Det beste man kan gjøre er kanskje å nyte sommerfuglenes effekt, uansett hva de er.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no