skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Blødning ved eggløsning

Selv om det ikke er vanlig med blødninger midt i syklusen, er det heller ikke unormalt.

Publisert 17.09.2002 08:51.

Hormon-eksplosjon

Når et egg løsner, er det viktig at det ikke kommer mange flere egg, og det skilles derfor raskt ut hormoner som stopper forberedelse til eggløsning av flere egg i samme syklus. Slike raske endringer i hormonnivåene kan påvirke balansen litt og utløse såkalte gjennombruddsblødninger (d.v.s. mindre blødninger fra livmorslimhinnen utenom selve menstruasjonsblødningene).

Hvorfor det kommer i noen menstruasjonssykler og ikke alle, kan skyldes forhold som generelt påvirker menstruasjonen og de hormonene som regulerer og reguleres av denne; f.eks. stress, infeksjoner, ernæringstilstanden slik det ofte ses ved spiseforstyrrelser eller inntak av medisiner som kan påvirke blodets evne til å koagulere.

Syklusen

I en normal menstruasjonssyklus på ca. 4 uker er det en eggløsning midt i perioden og en menstruasjonsblødning som starter 14 dager etter eggløsning.

Hele syklusen med modning og løsning av egg fra eggstokkene, forberedelse av livmorslimhinnen til å ta imot et eventuelt befruktet egg og endringer som er nødvendige hvis det blir en graviditet, styres og reguleres av svingninger i hormonmengdene (bl.a. østrogener).

Kan også være spontanabort

Det forekommer også blødninger utenom forventet syklus som kan være tidlige spontanaborter, blødninger fra skjeden etter rifter og skader etter samleier eller ved noen infeksjoner.

Hvis slike blødninger oppstår uten spesiell anledning som kan forklare svingningene, kan det være en ide å kontakte lege for å få utført en gynekologisk undersøkelse og notere seg blødninger og andre hendelser i en 7. sans for å registrere endringer over tid, men mange kvinner vil nok oppleve gjennombruddsblødninger en eller flere ganger i fruktbar alder uten at det behøver å være noe galt.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no