skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hva er skabb?

Vi forbinder kanskje de små krypene med litt skitne og lugubre omgivelser - helt til de dukker opp i nyvasket hus hos helt vanlige hverdagsdusjere.

Publisert 03.09.2002 11:52.
Skabbmidden er et lite insekt, under en halv millimeter lang, og derfor vanskelig å oppdage med det blotte øyet. Det vil imidlertid være umulig ikke å merke noe. Etterhvert oppstår det en kraftig kløe.

Graver seg ned i huden

Hunmidden graver ned eggene sine i huden på mennesker. Midden lever ikke så lenge, men produserer mange egg på den tiden den har til rådighet.

Man får oftest øye på skabbmidden i enden av slike små ganger mellom fingrene, rundt håndledd eller andre steder på kroppen.

Renslighet beskytter ikke

Kløen man får skyldes som regel irritasjon på grunn av avføring eller andre rester etter midden. Å vaske seg ofte verken fjerner skabb eller beskytter mot å få det.

Infeksjonen spres ved kroppskontakt, oftest hos unge voksne som har seksuell omgang. Men den kan også spres blant barn og i familier der man bruker samme sengetøy eller lignende.

Dette gjør du

- Vask sengetøy og klær ved 60 grader. Puter, dyner og madrass henges ut en frostnatt eller puttes i fryseren. Vanlig lufting i en uke tar også knekken på midden.

- Kjøp skabbdrepende middel på apoteket og følg bruksanvisningen nøye. Vanligvis smøres kroppen inn med en krem eller shampo. Kløen kan fortsatt vare en stund, men det er nå ingen fare for smitte.

- ALLE som har nærkontakt med smittede må behandles samtidig, for å være sikker på at infeksjonen ikke blusser opp igjen.


Av Ørn Terje Foss
Tilrettelagt for nett av Solveig Husøy

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no